Saptamani de teroare, cladiri evacuate si metrouri blocate in statii, miros de ars si “de frica” – toate acestea au fost descrise de foto jurnalistul profesionist de origine americana Dean C.K.Cox, pentru wall-street.ro. El se afla la 15 minute de turnurile gemene, in redactia CBS, la 11 septembrie 2001.


Foto jurnalistul profesionist de origine americana Dean C.K.Cox (citeste mai multe despre el aici) lucra in 2001 pentru CBSNews.com, ca project manager pentru site-ul de stiri.

“Am ajuns la birou, situat la 15 minute distanta de turnurile gemene, in jur de ora opt dimineata. La noua fara un sfert am vazut cu totii cum zecile de televizoare din redactie au inceput sa transmita, simultan, imagini cu turnul de nord in flacari. Primul avion trecuse exact pe deasupra cladirii CBS News – ulterior mi-am amintit cum am auzit un zgomot puternic cu cateva secunde inainte de tragedie, mai ales ca biroul meu se afla langa fereastra, dar nu l-am bagat in seama intrucat New York-ul este, in general, un oras zgomotos”, povesteste, pentru wall-street.ro, Dean Cox.

Imediat dupa tragedie, redactorul sef “a tipat” catre Dean Cox sa inceapa sa scrie stirea.

“Aveam cativa ani de experienta in Associated Press, asa ca deseori veneau catre mine pentru a scrie breaking news. Asa ca am redactat tot ce auzeam la televizor, in timp ce alti colegi dadeau telefoane si adunau cat mai multe informatii pe care mi le trimiteau imediat pentru a pune update-uri pe stire. In primele 10 minute am scris si am updatat articolul de cel putin cinci ori”, povesteste el atmosfera din cadrul unei redactii de top din centrul New York-ului.

Ulterior, Dean Cox a auzit tipete de la o colega tanara care lucra in departamentul video si, cand a ridicat privirea, a vazut la televizor cum al doilea avion a intrat in turnul de sud. Atunci au stiut toti ca nu este vorba doar de un accident. Jurnalistul a continuat sa puna update-uri pana dupa-amiaza, cand au venit inlocuitorii lui. Ulterior, Dean Cox a coordonat o echipa de reporteri, designeri, editori video pentru a incepe lucrul la un articol multimedia despre tragedie.

Nu am avut parte de niciun pic de pauza toata ziua. Mancarea si bautura ne era adusa la birou. O singura data am iesit din birou in jurul orei 17:00, am vazut cu ochii mei cladirile prabusite, inca in flacari. Toata ziua am auzit zgomote pe strada, avioane militare ale SUA si eram inundati de zvonuri. Era greu sa discerni ce era real si ce nu. Din punct de vedere profesional, a fost cea mai stresanta zi din viata mea”, spune Cox.

Mai mult de atat, si mult mai important, jurnalistul american avea prieteni in World Trade Center. David Tengelin, un jucator de fotbal suedez si prieten al lui Dean Cox a murit in acea zi, la varsta de 25 de ani. El lucra la etajul 100 al turnului nordic si tocmai se intorsese, cu o zi in urma, din Suedia, de la familie si prieteni.

Toate podurile si tunelurile din Manhattan au fost inchise 24 de ore, asa ca jurnalistul nu s-a putut intoarce acasa, dormind la un prieten care statea in apropiere. In anumite zone ale orasului se puteau vedea flacari chiar si noaptea, fum dens si echipe de salvare care goneau pe strazi.

“Pana a doua zi dupa ora 17:00 am scris continuu, intrebandu-ma totodata ce s-a intamplat cu toti prietenii mei, daca au fost raniti sau chiar morti. Serviciile de telefonie nu mergeau decat din cand in cand in primele doua zile de la evenimente”, povesteste el.

Joi dimineata, fotojurnalistul, care a vizitat de mai multe ori Romania pentru proiecte locale punctuale, impreuna cu un coleg de la CBS News, si-au luat camerele si 20 de role de film si au fotografiat toata ziua. O fotografie de-a lui Dean Cox care surprindea pompieri marsand catre locul tragediei a fost preluata si de The New York Times.

“Dupa 10 ani sunt sigur ca am uitat multe din evenimentele de atunci. Uneori insa, anumite amintiri se trezesc in mine de la mirosuri de ars sau de la anumite sunete. Imi amintesc inca foarte clar cum mirosea atunci – a plastic ars, a benzina, chimicale, chiar si oamenii imi amintesc cum miroseau, a disperare, frica, transpiratie. Mirosurile acelea au ramas in aer saptamani intregi, deasupra orasului. Atunci cand ploua, apa aducea si mirosurile inapoi, mai degraba decat sa le spele”, povesteste Cox.

La o luna dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, principalele trei televiziuni din New York – CBS, NBC si ABC – au inceput sa primeasca plicuri infectate cu Anthrax. “Un coleg de-ai mei s-a imbolnavit atunci. Nu am mai primit plicuri timp de cateva saptamani. Era incredibil de greu sa muncesti in New York la acea data. Metrourile nu mergeau sau se opreau brusc, strazile erau foarte aglomerate, cladiri intregi erau evacuate la orice semn de posibil atac. Peste tot, sirene si urgente”.

Martor la evenimentele din acea data, Dean C.K. Cox considera ca mult din ceea ce inseamna criza economica din 2008 a pornit de la acele evenimente.

“Atunci cand presedintele SUA de atunci, George Bush, a decis sa continue invazia Irak-ului, el a dezbinat intreaga lume, intr-o perioada in care incercam sa fim cat mai uniti. Multi aliati ai SUA si-au schimbat pozitiile, multe tari au inceput sa priveasca SUA cu alti ochi. In mod clar Statele au sacrificat mult din economie pentru a sustine eforturile de razboi, in timp ce oamenii nu si-au schimbat obiceiurile de consum. Bush a gresit cand, la cateva zile dupa 11 septembrie, a incurajat populatia sa consume, in loc sa indemne la cumpatare”, considera Dean Cox.

Totodata, tot ca efect al crizei, foto jurnalistul a remarcat cum, in timp, SUA a devenit “de-a dreptul paranoica” in ceea ce priveste masurile de siguranta luate la imbarcarea pe aeronave. “Sunt de-a dreptul socat de masurile de siguranta pe care le au. Ca fotograf este cu atat mai greu, sunt hartuit de oficiali ai securitatii tot timpul in legatura cu o multime de lucruri – nu pot fotogafia cladiri, imi atrag atentia cand stau intr-un loc «prea mult timp» sau nu am voie sa fotografiez politisti in actiune. Sunt abuzuri”, considera Cox.

Per total, Dean C.K. Cox, stabilit intre timp in Suedia, a vizitat de mai multe ori locul unde acum 10 ani stateau turnurile gemene.

“Am pierdut un bun prieten, alaturi de el disparand inca 3.000 de alti oameni nevinovati. Cu doar cateva saptamani inainte, eu si sotia mea beam pe terasa unuia dintre turnuri. Era cea mai uimitoare priveliste pe care am vazut-o – a te uita la intreg New York-ul de pe «acoperisul lumii moderne» iti dadea energie si speranta. Sunt inca un om optimist, dar multe dintre acele sentimente pozitive au disparut odata cu prabusirea turnurilor”.

“Imi amintesc cum ma plimbam in jurul locului unde inainte stateau cele doua turnuri.
De fiecare data ma gandeam la prietenul meu mort, David. Nu am mai trecut pe acolo de cativa ani. Ma intreb ce voi simti data viitoare cand voi merge”.

Ce parere aveti de experientele traite de jurnalist? wall-street.ro va incurajeaza sa va spuneti parerile.

Un deceniu de reconstructie: Cum arata World Trade Center


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri