Probabilitatea ca Grecia sa intre in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani este plasata de investitori la 98%, conform pietei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen, transmite Bloomberg.

"Toata lumea ia in calcul un default pe termen scurt si cred ca va fi un eveniment dur. E clar ca acest program de austeritate nu functioneaza", comenteaza un analist.

Asigurarea fata de eventualitatea default-ului a unui imprumut pe cinci ani de 10 milioane de dolari catre Grecia a atins marti un nou nivel record, de 5,8 milioane de dolari in avans si alte 100.000 de dolari pe an pe piata CDS, in urcare de la recordul anterior, de 5,5 milioane de dolari, atins vineri, potrivit datelor CMA, informeaza Mediafax.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu va permite Greciei sa intre "intr-o insolventa necontrolata", liderii europeni incercand sa limiteze riscurile de contagiune catre alte state din zona euro.

Promisiunile premierului George Papandreou si ale guvernului elen de a respecta tintele fiscale care conditioneaza programul de finantare externa convenit cu UE si FMI si-au pierdut recent din credibilitate, dupa ce o misiune a inspectorilor institutiilor financiare internationale la Atena a constatat ca deficitul bugetar a crescut cu 22% in primele opt luni ale anului.

Probabilitatea de default a Greciei este bazata pe un model standard de estimare care presupune ca investitorii ar recupera 40% din valoarea nominala a obligatiunilor daca statul elen nu va reusi sa-si respecte obligatiile.

Guvernul grec estimeaza ca economia se va contracta cu peste 5% in acest an, fata de prognoza de -3,8% inaintata de Comisia Europeana. Masurile severe de austeritate adancesc recesiunea, in care a intrat tara in urma cu trei ani.

Papandreou a aprobat in weekend noi masuri de reducere a deficitului bugetar, insa populatia opune tot mai multa rezistenta austeritatii.

Randamentul obligatiunilor de stat ale Greciei cu maturitatea la 10 ani a scazut marti cu 0,22 puncte procentuale, la 23,33%, dupa ce a urcat anterior la 25%, un record pentru zona euro.

Randamentul obligatiunilor pe doi ani a coborat cu 3,19 puncte procentuale, la 66,37%, de la maximul istoric de 74,88%.

Principalul indice al bursei de la Atena a pierdut peste o treime din valoare din 22 iulie, prima zi de tranzactionare dupa incheierea celui de-al doilea acord de "bailout" cu institutiile financiare internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri