China ramane pregatita sa ajute Europa in actuala criza a datoriilor, insa statele europene trebuie sa recunoasca statul de economie de piata functionala pentru China, a declarat premierul Wen Jiabao, scrie Mediafax care citeaza postul de televiziune american CNBC.

Wen a declarat, la reuniunea de vara a Forumului Economic Mondial, in orasul Dalian din China, ca i-a transmis recent, intr-o conversatie telefonica, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca statul chinez este dispus sa investeasca mai multi bani in Europa.

Premierul a insistat, insa, ca UE sa acorde Chinei statutul de economie de piata functionala inaintea Organizatiei Mondiale a Comertului, decizie asteptata pentru 2016.

"Recunoasterea Chinei drept o economie de piata functionala este o atitudine prin care un prieten isi recunoaste un prieten", a spus Wen.
Statutul de economie de piata ar asigura produselor chinezesti un tratament mai bun in disputele comerciale cu Europa.

Wen a declarat, de asmenea, ca tarile occidentale trebuie sa faca mai mult pentru a rezolva criza datoriilor suverane si pentru a proteja investitorii straini.

Europa este cea mai mare piata de export pentru China, fiind destinatia a 22% din livrarile la extern ale celei mai mari economii asiatice. Acesta este unul dintre motivele pentru care statul chinez este dispus sa contribuie la rezolvarea actualei crize, noteaza CNBC.

In ultimii ani, China a devenit un investitor important in obligatiuni ale statelor europene, in contextul incercarilor de a-si diversifica rezervele valutare de circa 3.200 de miliarde de dolari, concentrate pe plasamente legate de dolar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Xi: Nicio forta nu va putea opri China din drumul ei catre viitor