Pe de alta parte, patru din cinci japonezi evalueaza situatia actuala ca fiind rea si foarte rea.

Economia este in prezent considerata a fi intr-o situatie mai rea decat in urma cu cinci ani de o majoritate clara a japonezilor, 70%, in timp doar un sfert cred ca este intr-o stare asemanatoare.

De asemenea, aproape o treime dintre respondenti au experimentat o inrautatire a finantelor propriei familii, iar putin peste jumatate nu au perceput nicio schimbare. Doar pentru 13% din japonezi finantele personale au cunoscut o imbunatatire.

„Conditiile economice ale tarii sunt considerate slabe de 58% din totalul japonezilor, iar alte 27 de procente le vad ca foarte reduse. In timp ce 13% considera situatia actuala ca fiind corecta, doar 2% evalueaza economia a fi intr-o stare buna. Aceste opinii sunt impartite in mod egal intre barbati si femei”, indica sondajul Gfk.

Citeste si:

In plus, sondajul AP-GfK arata ca doar un mic procent din populatia japoneza anticipeaza o crestere economica in viitorul apropiat. Un procent redus, de 22% se asteapta ca economia sa se gaseasca intr-o situatie ceva mai buna din urmatorii cinci ani comparativ cu prezentul, in vreme ce 42% nu cred ca se intrevede nici o ameliorare.

Cu toate acestea, o treime dintre japonezi se tem ca economia lor va fi mai slaba sau mult mai slaba in cinci ani, in timp ce aproape niciun respondent nu declara ca estimeaza o imbunatatire a starii economiei nationale.

Cercetarea de piata AP-GfK a fost realizata in Japonia de catre GfK Roper Public Affairs & Corporate Communications intre 29 iulie si 10 august 2011, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.000 de persoane cu varsta de peste 18 ani.