Traderul aflat in spatele unor tranzactii neautorizate care au generat pierderi de circa doua miliarde de dolari la UBS a fost arestat, joi, la Londra, a anuntat, grupul financiar elvetian, citat de Reuters.
Politia din City of London, centrul financiar al metropolei britanice, a anuntat ca a retinut un barbat in vrsta de 31 de ani sub suspiciunea de frauda. Potrivit grupului, citat de cotidianului elvetian NZZ, traderul lucra la Londra, la divizia de valori mobiliare a UBS, scrie Mediafax.

Grupul avea, in iunie, aproape 18.000 de angajati la divizia de investiment banking, majoritatea in afara Elvetiei, in tari precum Marea Britanie (Londra) si Statele Unite.

Actiunile UBS se aflau in scadere cu 5,5% la 08:37 GMT (11:37 ora Romaniei), in timp ce un indice al sectorului bancar din regiune era in urcare cu 1,3%. Actiunile UBS au scazut joi dimineata cu pana la 9,6%.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat joi ca a inregistrat o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza unor tranzactii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investitii. Banca a aratat ca va inregistra pierderea in trimestrul al treilea al acestui an.

Banca incepuse sa recastige in acest an increderea clientilor, dupa ce a fost salvata in 2008 de guvernul elvetian de la colaps, pe fondul pierderilor masive ale bancii de investitii, determinate de active toxice, in urma crizei ipotecare subprime si crizei financiare mondiale.

UBS a anuntat luna trecuta ca va reduce numarul angajatilor cu 3.500 pentru a economisi 2 miliarde de franci elvetieni (2,3 miliarde de dolari) pe an. Majoritatea bancilor mari de investitii au anuntat planuri de disponibilizare si se pregatesc pentru cativa ani grei, desi au efectuat, in urma crizei din 2008-2009, angajari in valuri.

Situatia dezvaluita joi de UBS aminteste de pierderea de 4,9 miliarde euro anuntata la inceputul anului 2008 de grupul francez Societe Generale, cauzata tot de tranzactii financiare neautorizate efectuate pe cont propriu de un trader al bancii de investitii, Jerome Kerviel.

Evenimentul a afectat puternic increderea investitorilor si actiunile Societe Generale, banca devenind pentru o perioada subiectul unor speculatii privind preluarea de catre alt grup financiar.

Kerviel a fost condamnat pentru frauda la trei ani de inchisoare, iar apelul intentat de avocatii fostului trader inca se judeca. De asemenea, instanata a decis ca el ar trebui sa plateasca Societe Generale pierderile de 4,9 miliarde euro pe care le-a provocat, judecatorul care a hotarat condamnarea notand ca actiunile traderului au amenintat existenta bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri