Banca Centrala Europeana (BCE) trebui sa-si reconsidere programul de achizitie de obligatiuni guvernamentale de pe piata financiara, daca tarile din zona euro nu extind masurile de ajutor pentru tarile mai slabe din zona euro, a declarat Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE.

Nowotny a afirmat, intr-un interviu pentru un post de radio din Austria, ca este ingrijorat de derapajele din procesul de aprobare a modificarilor anuntate in iulie la Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, fondul de urgenta al zonei euro, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Esecul de a adopta modificarile ar putea afecta achizitiile BCE de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare din zona euro.

"Suntem intr-o situatie complet noua, daca modificarile nu sunt aprobate. Daca nu este un program de ajutor functional, atunci aceasta constructie este ca un pod care nu are al doilea stalp de sprijin si trebuie sa regandim totul din nou", a spus el.

O comisie din parlamentul austriac nu a reusit, miercuri, sa se puna de acord pentru aprobarea modificarilor convenite in vara pentru Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara. Un vot pozizitv in comisie ar fi asigurat adoptarea rapida in plenul parlamentului. Votul din parlament ar putea fi intarziat astfel pana in octombrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BCE a mentinut dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero