Declinul activitatilor economice, inrautatit de masurile de austeritate menite sa echilibreze finantele publice, a depasit asteptarile si a impiedicat atingerea tintelor bugetare stabilite de guvern cu creditorii internationali, conform Mediafax.

"Trebuie sa constientizam ca recesiunea din ultimii trei ani se va prelungi in al patrulea. Trebuie sa realizam cat de grava este recesiunea pentru a intelege divergenta fata de estimarile troicei UE/FMI/BCE din mai 2011", a afirmat Venizelos in fata Parlamentului.

Autoritatile de la Atena au introdus o noua taxa pe proprietatile imobiliare, pentru a putea respecta tintele referitoare la venituri, cheltuieli si un deficit de 7,6% din PIB, esential pentru a primi finantare prin programul international convenit anul trecut.

Inspectorii troicii vor reveni luni la Atena pentru a relua evaluarea situatia finantelor publice, inainte de furnizarea urmatoarei transe de imprumut, de opt miliarde de euro, fara de care Grecia intra in default (incetare de plati) in octombrie.

Potrivit datelor serviciului national de statistica, economia elena s-a contractat cu 7,3% in trimestrul al doilea, fata de intervalul similar din anul trecut, dupa un declin de 8,1% in primele trei luni.

Citeste si:

Venizelos a mentionat evaziunea fiscala pe scara larga, pentru a explica decizia de a aplica noi taxe pe salarii, in planul pe termen mediu votat in iulie.

El a spus ca numai 160.000 de greci declara venituri anuale de peste 50.000 de euro, si numai 25.000 declara venituri mai mari de 100.000 de euro.

"Acesta este o fictiune, nu este tabloul real. Cel putin in privinta proprietatilor toata lumea plateste in functie de locatie si valoare", a aratat ministrul.

Venizelos a adaugat ca prin taxa pe proprietati guvernul a optat pentru o masura cu cel mai mic impact asupra economiei.