Adoboli, 31 de ani, era angajat la UBS ca director pentru fonduri tranzactionate pe bursa. Traderul va fi prezentat unui tribunal din City, centrul financiar londonez, pe parcursul zilei de vineri, a anuntat politia.

Firma de avocatura Kingsley Napley a fost angajata pentru a-l apara pe Adoboli. Firma l-a consiliat, in trecut, si pe traderul Nick Leeson, ale carui pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe instrumente derivate au dus la prabusirea bancii de investitii Barings in 1995.

Cea mai mare parte a speculatiilor de pe pietele financiare in privinta traderului de la UBS se invart in jurul posibilitatii ca pierderea sa fi fost cauzata de decizia soc a bancii centrale elvetiene de a impune un plafon pentru cursul francului in raport cu euro, care a cauzat deprecierea puternica a monedei si cresterea actiunilor companiilor elvetiene.

Un purtator de cuvant al UBS a afirmat doar ca pierderile au fost cauzate prin tranzactii cu valori mobiliare.

Citeste si:

Un trader UBS din Londra a declarat, sub protectia anonimatului, ca angajatii se asteapta la vesti despre noi reduceri de posturi in urmatoarele doua saptamani, precum si la neacordarea de bonusuri.

"In echipa mea, oamenii sunt speriati si incearca sa nu iasa in evidenta. Ideea este sa ramai si sa-ti pastrezi locul de munca. In actuala situatie, ar fi dificil sa-ti gasesti un loc de munca in alta parte", a spus traderul.

Autoritatile financiare din Elvetia si Mrea Britanie se afla in contact strans cu banca, a adaugat purtatorul de cuvant.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat joi ca a inregistrat o pierdere de doua miliarde de dolari din cauza unor tranzactii financiare neautorizate efectuate de un trader din Londra al diviziei de investitii. Banca a aratat ca va inregistra pierderea in trimestrul al treilea al acestui an.