Cele mai mari doua economii din UE ar fi puternic lovite de unda de soc a unui faliment grecesc. Cu o expunere totala de 56,7 miliarde de euro, Franta si bancile din aceasta tara au cea mai mare expunere pe datoria Greciei, potrivit unui studiu al Bank for International Settlements.

Urmeaza Germania, care detine bonduri grecesti in valoare totala de 33,9 miliarde euro. Doua treimi din aceasta suma reprezinta expunerea privata, cel mai mare nivel inregistrat in randul tarilor luate in calcul. Principalul creditor german al Greciei este KfW, banca detinuta de Guvernul de la Berlin.

De altfel, KfW a aprobat recent imprumuturi in valoare de 8,4 miliarde euro pentru Atena, sumele fiind platite ca parte din pachetele de ajutoare financiare acordate de UE si Fondul Monetar International.

Marea Britanie are o expunere de 14 miliarde euro pe datoria Greciei, a treia cea mai mare din Europa. Nici SUA nu ar fi complet imune la un faliment al statului elen, FED-ul si bancile americane controland titluri de stat grecesti ce totalizeaza 7,3 miliarde euro.

Citeste si:

Nu in ultimul rand trebuie mentionate si bancile grecesti, care, asa cum era normal, detin cele mai multe bonduri emise de Atena (in total 73,3 miliarde euro).

Per ansamblu bancile europene au o expunere de 136,3 miliarde euro, in vreme ce bancile din afara continentului controleaza datorii grecesti de 9,4 miliarde euro.

Citeste Optimism: Grecia va evita falimentul si va ramane in zona euro si Lucrurile SE PRECIPITA in Grecia: Speculatiile privind FALIMENTUL castiga teren


Sursa imagine: sxc.hu