Guvernul ungar va termina "era bancherilor" si va pune capat practicii de a transfera imprumutatului toate pierderile si riscurile, a spus Orban, intr-un interviu acordat cotidianului Metropol.

"Era bancherilor" a ruinat Europa si odata cu aceasta si Ungaria, a adaugat el. In ultimii 15-20 de ani, bancile i-au facut pe oameni sa creada ca pot imprumuta fara consecinte si ca vor avea intotdeauna acces nerestrictionat la credit ieftin, scrie Mediafax.

Bancile au ajutat consiliile locale si companiile sa "vada" riscul imprumuturilor in valuta, dar clientii "fara aparare" din retail au fost "pacaliti" sa ia credite in moneda straina, a afirmat premierul.

Citeste si:

Pentru a pune aceasta situatie in ordine, guvernul ungar a decis o serie de actiuni, precum un moratoriu in privinta executarilor silite, un curs de schimb fix la returnarea imprumuturilor in valuta si optiuni de restituire anticipata a acestora, a explicat Orban. Bancile condamna aceste masuri, insa prevederi similare ar putea fi adoptate in mi multe state europene, a continuat el.

Refinantarea in forinti a unui imprumut in moneda straina este justificata, considera premierul, intrucat este putin probabil ca francul elvetian, moneda in care au fost acordate multe imprumuturi in Ungaria, sa se deprecieze pana la nivelul din perioada cand populatia a luat creditele.