Agentia a plasat Italia, a treia economie din zona euro, sub evaluare pentru retrogradare in luna mai, avertizand atunci ca perspectiva de crestere economica se inrautateste, iar guvernul Berlusconi are sanse mici sa rastoarne acest trend, din cauza divergentelor din interior.

Guvernul italian a trecut saptamana trecuta prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, avand ca scop echilibrarea bugetului pana in 2013.

Datoria publica a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentand circa 120% din Produsul Intern Brut.

Criza datoriilor de stat din zona euro exercita presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei si a deficitului bugetar.

Increderea investitorilor in capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost intarita de pachetul de cresteri ale taxelor si reduceri de cheltuieli aprobat saptamana trecuta. Masurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, indelungate, iar analistii considera ca programul nu va ajuta semnificativ problema stagnarii economice.

Citeste si:

"Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins. In plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arata intr-un comunicat transmis marti de S&P.

Agentia a adaugat ca reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificila sau imposibila, deoarece guvernul se bazeaza in mare masura pe cresterea veniturilor intr-o tara unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de crestere vor continua sa slabeasca.

De asemenea, dobanzile de pe piata financiara italiana urmeaza sa creasca, estimeaza S&P.

Surse oficiale italiene au declarat luni ca guvernul se pregateste sa-si reduca prognoza de crestere economica la 0,7% pentru acest an, de la 1,1%, si pe cea pentru 2012 la "maximum 1%".