Industria tigaretelor este una dintre cele mai importante in Statele Unite ale Americii, astfel incat un declin al cererii ar avea implicatii serioase asupra economiei, informeaza Business Insider.

Astfel, daca toti cei 46 de milioane de americani ar fi renuntat la fumat 2,8 milioane de decese premature ar fi fost evitate in perioada 2006-2025. In plus, in aceeasi perioada cheltuielile in sistemul sanitar ar fi scazut cu 211 miliarde de dolari, arata cartea “After Tobacco”, scrisa de cercetatorii economici Peter Bearman, Kathryn Neckerman si Leslie Wright.

De asemenea, sfarsitul industriei tigaretelor ar genera o crestere a securitatii sociale, cu aproximativ 1,58%, in conditiile in care angajatii vor trai mai mult si vor iesi la pensie mai tarziu.

In ceea ce priveste filantropia, producatorii de tigarete au cheltuit in perioada 1997-2005 143 de miliarde de dolari, dintre care 42% au sustinut programe de dezvoltare comunitara si sanatate publica. Acesti bani ar disparea.

Piata americana este dominata de patru producatori – Altria, care vinde aproape jumatate din cele 500 de miliarde de tigarete vandute pe plan local, Reynolds American, Lorillard Tobacco Company si Liggett Group.

In Romania, industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. In 2010, JTI Romania, BAT Romania si Philip Morris au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde de euro, reprezentand accize, TVA si alte taxe si impozite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fabrica de hartie Letea din Bacau, o ruina economica. Ce urmeaza?