Liderii financiari ai celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii se vor reuni la Washington in aceasta saptamana pentru discutii care se vor concentra pe cresterea economiei mondiale si problema agravarii crizei datoriilor din zona euro, scrie Mediafax.

Documentul obtinut de Reuters stabileste prioritatile delegatiei UE la reuniunea G20.

"Atat economiile cu excedente, cat si cele cu deficite trebuie sa ia masuri pentru reechilibrarea cererii la nivel global", se arata in document.

Masurile de consolidare aplicate de majoritatea statelor Uniunii Europene, Statele Unite si Japonia trebuie sa fie insotite de politici adecvate in alte regiuni ale lumii, pentru a se evita scaderea cererii.

"In acest context, G20 trebuie sa se concentreze pe rolul pe care trebuie sa il aiba ratele de schimb valutar, in special al yuanului chinezesc", potrivit UE.

Pentru a implica mai mult China, a doua mare economie a lumii, in guvernanta economica, au existat discutii de a include moneda sa in cosul care formeaza drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI.

Citeste si:

Economiile avansate au impus conditia ca yuanul sa fie convertibil, dar China nu a stabilit un termen in acest scop.

Documentul UE a adoptat un ton mai concilian, afirmand ca monedele incluse in cos trebuie sa indeplineasca in mare parte standardele de convertibilitate, si nu integral.

Liderii G20 au convenit in iunie 2010, la Toronto, ca deficitele bugetare sa fie reduse la jumatate pana in 2013.

"Consolidarea fiscala este o prioritate a tuturor tarilor din UE, chiar daca amploarea masurilor necesare difera de la o tara la alta", se arata in documentul aprobat saptamana trecuta de ministrii de Finante comunitari.

Pietele financiare exercita presiuni mari asupra Greciei, Irlandei, Portugaliei, Spaniei si Italiei pentru reducerea deficitelor.

Germania, cea mai mare economie a Europei, anticipeaza pentru acest an un deficit bugetar de 1,5%, iar pentru 2014 ar trebui sa ajunga la un echilibru bugetar.