Ministrul Finantelor, Guido Mantega, va lansa propunerea spre dezbatere la reuniunea grupului BRICS care va avea loc in aceasta saptamana la Washington, a aratat sursa citata, scrie Mediafax.

Grupul BRICS al marilor economii emergente include Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

"Suplimentarea fondurilor disponibile FMI pare una dintre cele mai atractive variante prin care am putea ajuta Europa", a afirmat oficialul.
Brazilia ar putea pune la dispozitia Europei pana la zece miliarde euro, prin diverse canale, inclusiv prin intermediul FMI sau prin achizitii de obligatiuni, a continuat el.

Contributia singulara a Braziliei ar fi cu siguranta prea mica pentru a influenta semnificativ cursul crizei din Europa, insa o interventie coordonata a economiilor emergente, care ar include China si Rusia, ar putea rasturna situatia, deoarece investitorii cauta tot mai mult ajutorul tarilor in dezvoltare, care au acumulat rezerve valutare imense.

Citeste si:

Ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, a declarat luni ca tarile care detin rezerve substantiale ar putea contribui la salvarea tarilor cu probleme din zona euro, "in anumite conditii".

Ziarul brazilian Valor Economico scrie ca tarile BRICS cumpara deja obligatiuni europene prin Fondul European de Stabilitate Financiara.
Brazilia ar avea de castigat pe doua fronturi, noteaza Reuters.

Suplimentarea fondurilor disponibile tarilor din zona euro ar putea ajuta la izolarea crizei in Grecia, fiind astfel evitata o contagiune in Portugalia si Spania, care au investitii mari in Brazilia.

Totodata, o investitie financiara mai mare la FMI ar putea creste numarul voturilor Braziliei in conducerea creditorului de la Washington, consolidand influenta tarii sud-americane pe scena economica globala.