Comisioanele incasate de aranjori pentru oferte publice initiale (IPO) efectuate in Europa au scazut in acest an la un minim record, bancile de investitii alergand dupa clienti pe o piata tot mai mica, saturata si afectata de criza datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg.
Bancile au obtinut in acest an, in regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, un comision mediu de 1,88% pentru organizarea de oferte publice initiale, cel mai mic din 1999, cand Bloomberg a inceput sa centralizeze datele, scrie Mediafax.

Totodata, listarile de peste un miliard de dolari din Europa au folosit in medie opt banci drept aranjori, fata de cinci in 2010, potrivit datelor prezentate de agentie.

"Sunt presiuni masive pe marje in privinta comisioanelor pentru IPO (initial public offerings, oferte publice initiale - n.r.). Comisioanele au scazut mult si e mai greu sa fim profitabili", comenteaza Viswas Raghavan, director pentru piete internationale la JPMorgan Londra.

In total, 89 de banci din Europa au reusit in acest an sa participe la cel putin o oferta publica initiala, fata de 35 in Statele Unite.

Printre noii veniti se numara Barclays si grupul rus VTB, care au intrat puternic pe o piata deja saturata.

In acelasi timp, temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro au determinat companiile sa anuleze sau sa amane cel putin 24 de oferte publice initiale, cele mai multe din 2008.

Credit Suisse, cel mai mare aranjor din Europa in acest an, a obtinut un comision mediu de 1,63%, in scadere de la 1,8% anul trecut.
Grupul italian UniCredit a incasat cel mai mic comision mediu dintre primii zece intermediari, de 1,04%.

JPMorgan a obtinut un comision mediu de 1,32%, in scadere puternica de la 2,36% anul trecut, cand era cel mai mare intermediar din Europa.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Barclays, Credit Suisse si JPMorgan au refuzat sa comenteze informatiile, in timp ce purtatorii de cuvant ai VTB Capital si UniCredit nu au fost disponibili pentru declaratii.

Bancile au probleme in privinta profitabilitatii la organizarea de oferte publice initiale daca comisioanele sunt mai mici de 2%, deoarece acesta este cu aproximatie costul procesului de due diligence, cercetare si marketing, sustine Arif Khurshed, profesor la Manchester Business School.

Ofertele publice initiale din Europa genereaza cele mai scazute comisioane din lume. Companiile americane platesc aranjorilor in medie 5,4%, in timp ce la Hong Kong comisionul mediu este de 2,2%.

Cea mai mare oferta publica initiala aflata in derulare este vanzarea loteriei de stat din Spania, prin care guvernul de la Madrid vrea sa atraga 7 miliarde euro. Compania a angajat sase banci de investitii ca aranjori, printre care Goldman Sachs, JPMorgan, UBS, Credit Suisse, Santander si BBVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri