BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, este pregatita sa renunte la o parte mai mare din datoriile Greciei, daca va fi nevoie de un efort suplimentar din partea investitorilor privati, dar considera ca prioritatea ramane aplicarea actualului plan de salvare, transmite AFP.

"Cred ca aplicarea planului din 21 iulie ramane prioritara. Dar, daca va fi nevoie de un efort suplimentar din partea investitorilor privati, inclusiv a BNP Paribas, suntem pregatiti", a declarat directorul general al bancii, Baudouin Prot, postului Radio Classique, noteaza Mediafax.

Creditorii privati ai Greciei au acceptat la summit-ul liderilor zonei euro din 21 iulie sa participe la eforturile de sustinere a Greciei cu 50 de miliarde de euro, in perioada 2011-2014, din care 37 de miliarde euro prin contributii voluntare si 12,6 miliarde de euro prin achizitii de obligatiuni de pe piata.

BNP Paribas are o expunere de 3,5 miliarde euro in Grecia.

Prot s-a declarat totodata linistit in privinta Italiei, tara unde BNP Paribas are o expunere mare, de 20,8 miliarde de euro.

"Italia este singura tara din Europa care are un excedent primar, adica are surplus inainte de plata dobanzilor imprumuturilor. Italia este totodata singura tare mare din zona euro care vrea sa ajunga la echilibru bugetar total din 2013", a aratat Prot.

El a subliniat in schimb ca este important ca guvernul italian sa faca reforme structurale pentru a sustine cresterea economica a tarii.

Actiunile BNP Paribas au scazut puternic in ultimele saptamani, la bursa din Paris, din cauza expunerii la datoriile tarilor cele mai vulnerabile din zona euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si