Investitorii americani sunt convinsi in proportie de 80% ca Rezerva Federala a Statelor Unite ale Americii va majora la 5% rata dobanzii inainte de luna iunie, transmite Reuters. Desi analistii erau de parere ca dobanzile nu vor fi modificate pana in luna martie, datele recente privind reducerea somajului in luna ianuarie si majorarea salariilor i-au determinat pe specialisti sa fie precauti in ceea ce priveste prognozele.

Posibilitatea cresterii ratei dobanzii - in prezent plasata la 4,75% - in cadrul primei intalniri a Rezervei Federale sub conducerea lui Ben Bernanke, programata pentru 27-28 martie, a fost reflectata pe pietele financiare prin majorarea preturilor contractelor futures. Investitorii considera ca Bernanke va adopta o atitudine dura privind presiunile inflationiste, putand trece la o serie de majorari consecutive ale dobanzilor.

"Trebuie luat in calcul ca ultimii trei presedinti ai Rezervei Federale si-au inceput mandatul printr-o crestere succesiva a ratei dobanzii", a declarat David Rosenberg, economist la banca americana de investitii Merrill Lynch. William Miller, devenit presedinte al Rezervei Federale in martie 1978, a dispus, in primele trei luni de mandat, majorarea dobanzilor cu 0,71%.

Succesorul sau, Paul Volcker, numit in august 1979, a ridicat dobanzile, tot in trei luni, cu 3,1%, in timp ce Alan Greenspan (august 1987 - ianuarie 2006) a dispus cresterea ratei cu 1,01% intr-o perioada de doua luni. "Bernanke trebuie sa majoreze dobanzile numai daca sunt indeplinite anumite conditii, cum ar fi cresterea preturilor petrolului sau un avans economic puternic. Nu stiu daca aceste lucruri se vor intampla pana in martie", a spus Josh Stiles, analist la I.D.E.A.

In ciuda acestor previziuni, unii specialisti sunt insa de parere ca ascensiunea ratei dobanzii din SUA se apropie de sfarsit, si asta fiindca noul presedinte al Fed prevede alte masuri pentru asigurarea cresterii durabile si a stabilitatii preturilor.

Trichet ramane ''vigilent''

La nivel european, presedintele Bancii Central-Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a evocat la randul sau ''o crestere progresiva a riscurilor inflationiste'' si s-a declarat in repetate randuri vigilent fata de evolutia preturilor, in special datorita fluctuatiilor de pe piata petroliera, a evolutiei rapide a masei monetare si a creditelor din sectorul imobiliar, informeaza cotidianul francez Le Monde.

Potrivit statisticilor publicate recent de catre Eurostat, in luna ianuarie inflatia din zona euro a ajuns la 2,4% (fata de 2,2% in luna decembrie), datorita evolutiei preturilor la energie, dar si a scaderii cu peste 1,4% a consumului de pe piata germana.

Sperand intr-o revenire a consumului la nivel european, Trichet declara ca va astepta pana in luna mai pentru a se pronunta asupra unor eventuale interventii la nivelul ratei dobanzii.

Un discurs al lui Greenspan determina aprecierea dolarului

Moneda americana s-a apreciat pe piata americana, dupa ce fostul presedinte al Rezervei federale americane (Fed), Alan Greenspan, a sustinut un discurs in cadrul unei reuniuni organizate de Banca de investitii Lehman Brothers. Dupa cum se stie, Greensapan si-a prezentat demisia de la conducerea Fed la 31 decembrie 2005, dupa un mandat de 18,5 ani. La ultima reuniune, desfasurata sub presedintia sa, dobanda de referinta a fost majorata pentru a 14-a oara consecutiv, ajungand la 4,5%.

Potrivit Reuters, care citeaza informatii neconfirmate, Greenspan ar fi declarat la reuniunea organizata de Lehman Brothers ca pietele subestimeaza amploarea masurilor de inasprire a politicii de creditare pe care Fed trebuie sa le aplice. In aceeasi zi, miercuri, agentiile de presa semnalau ca dolarul a fost cotat la 1,1924 unitati pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani, evolutie pusa de unii experti pe seama comentariilor lui Greenspan, in care prognoza o evolutie favorabila a economiei americane. Aceasta ipoteza a fost evocata si de Grant Wilson, dealer valutar la firma Mellon Financial din Pittsburgh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri