Politicienii din zona euro au obtinut timp prin infiintarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, fondul de salvare al statelor din zona euro, dar nu au reusit pana acum sa gaseasca o cale de a iesi din criza datoriilor, iar investitorii au nevoie de raspunsuri, a spus Blessing, potrivit Mediafax.

"Cred ca am ajuns la o rascruce. Proiectul unei uniuni monetare fara o uniune fiscala a esuat", a spus el.

Semnele unor probleme la nivelul industriei bancare continua sa apara si pun presiune pe pretul actiunilor bancilor franceze BNP Paribas si Societe Generale.

Exista tot mai multe cereri pentru o majorare a capitalului la bancile europene, pentru a putea suporta eventuale pierderi rezultate din criza datoriilor suverane, iar statele devin din ce in ce mai favorabile ideii, a afirmat economistul sef al FMI, Olivier Blanchard.

Citeste si:

Daca bancile nu pot obtine capitalul de pe pietele financiare, atunci statele trebuie sa intervina, a adaugat Blanchard.

Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara ar putea injecta 230 de miliarde de euro in sistemul bancar european pentru a ajuta toate bancile sa treaca pragul de 6% in privinta adecvarii capitalului, dupa pierderi de 50% pe expunerea fata de Spania, Grecia, Italia, Irlanda si Portugalia, estimeaza analistii Barclays.

Un apel al FMI, in august, pentru recapitalizarea bancilor in Europa a fost intampinat initial cu rezistenta, insa opinia guvernelor s-a schimbat, a afirmat Blanchard.

FMI a anuntat ca bancile au nevoie de capital suplimentar de 200 de miliarde de euro,, iar directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a cerut implementarea de recapitalizari fortate.