Guvernul italian a redus puternic prognozele de crestere economica pentru 2011, 2012 si 2013, iar in scurt timp ar putea anunta un nou pachet de masuri de austeritate, al treilea de la declansarea crizei.

Italia, a treia economie a zonei euro, va creste cu 0,7% in acest an, cu 0,6% anul urmator si cu 0,9% in 2013, potrivit unui document aprobat de guvernul de la Roma. Precedenta prognoza prevedea majorari ale PIB de 1,1%, 1,3% si 1,5%, potrivit cotidianului Wall Street Journal, informeaza Mediafax.

Revizuirea negativa era anticipata, ca urmare a cererii externe mai reduse si a impactului intern al unui pachet de masuri de austeritate de 54 de miliarde de euro, aprobat de parlament saptamana trecuta.

Estimarile guvernului, intocmite de ministrul Economiei, Giulio Tremonti, mentine obiectivul de a elimina deficitul bugetar pana in 2013. Autoritatile se asteapta, chiar, la un surplus de 0,2% in 2014.

Urmatorul pachet de masuri de austeritate, care urmeaza programului de 54 de miliarde de euro si include vanzarea de proprietati ale statului, respectiv privatizarea unor servicii publice, va fi prezentat Parlamentului in "cateva saptamani, daca nu chiar zile", a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Franco Frattini.

Masurile, alaturi de aprobarea de noi reforme fiscale, va avea ca scop reducerea datoriilor pe termen mediu si va indeplini recomandarile Bancii Centrale Europene, ministerelor si companiilor private.

Companiile strategice detinute de stat, precum cele din sectorul petrolier, electricitate sau inalta tehnologie, nu vor fi, probabil, incluse in procesul de privatizari, a spus Frattini.

Masurile au importanta psihologica pentru Italia, care se confrunta cu presiuni crescute din partea investitorilor care fac speculatii ca tara ar putea ajunge in situatia Greciei, Irlandei sau Portugaliei, de a cere ajutor financiar de la UE si FMI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si