Printre masurile posibile se afla reintroducerea imprumuturilor pe termen lung pentru banci, cu maturitati de minim 12 luni, a afirmat Coene, care conduce banca centrala belgiana, intr-un interviu la Washington.

Intrebat daca este prevazuta reducerea dobanzii de politica monetara, Coene a spus ca, desi reducerea costului imprumuturilor pe termen lung nu ar fi de ajutor, BCE nu exclude in avans nicio posibilitate.

"Daca datele de la inceputul lui octombrie vor arata ca situatia este mai proasta decat am anticipat, vom analiza masurile pe care trebuie sa le luam", a aratat oficialul BCE.

Liderii europeni sunt presati de omologii lor la nivel mondial sa ia masuri sa rezolve criza datoriilor care risca sa provoace o noua recesiune.

Cu tensiunile din piata in crestere, BCE a reintrodus deja imprumuturile pe termen de sase luni si continua sa ofere bancilor lichiditati la discretie, in operatiuni saptamanale, lunare si la trei luni. Ultima licitatie pentru imprumuturi pe 12 luni a avut loc in decembrie 2009.

Citeste si:

Analistii Barclays Capital si Royal Bank of Scotland anticipeaza ca BCE va fi nevoita sa inverseze politica in domeniul dobanzii cheie, dupa ce a majorat rata de doua ori in acest an, la 1,5%, pentru a tine sub control inflatia.

In SUA, dobanda de politica monetara este aproape zero, iar in Japonia si Marea Britanie 0,5%.

Coene a participat la Washington la reuniunile FMI si Bancii Mondiale.