Noyer, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a aratat ca bancile franceze sunt bine capitalizare si pot rezista oricarui scenariu in privinta obligatiunilor grecesti detinute, iar riscurile ar putea fi acoperite cu profitul obtinut in mai putin de jumatate de an fiscal, transmite Mediafax.

"Sunt foarte solide. Au o baza de capital solida, comparabila cu alte banci europene, si sunt profitabile. Niciuna dintre ele nu ascunde active toxice", a afirmat oficialul francez.

Comentariile reprezinta reactia lui Noyer la informatiile aparute in Journal du Dimanche, care sustine ca autoritatile franceze lucreaza la un plan de urgenta menit sa injecteze intre 10 miliarde euro si 15 miliarde euro in banci daca vor necesita recapitalizare.

Scaderea puternica a actiunilor bancilor franceze in aceasta vara a declansat speculatii ca guvernul de la Paris ar putea fi nevoit sa intervina si sa le recapitalizeze, asa cum s-a intamplat in multe tari in urma crizei financiare globale din 2008-2009.

BNP Paribas si Societe Generale, cel mai mari banci franceze, au promis ca vor vinde active de zeci de miliarde de euro pentru a elibera capital, iar o sursa din Qatar a declarat saptamana trecuta ca BNP discuta vanzarea unei participatii catre emiratul arab.

Banca a negat categoric existenta unor astfel de negocieri.

Citeste si:

Intrebat despre planul de recapitalizare a bancilor franceze, Noyer a spus: "Nu exista niciun plan, si nu avem nevoie de unul".

Cu toate acestea, el a adaugat ca bancile pot apela la mecanismul public de sprijin creat in 2008 de guvern, daca vor solicita sprijin sau daca va avea loc un "eveniment extraordinar".

Journal du Dimanche sustine, citand surse apropiate bancilor franceze si adminsitratiei prezidentiale, ca Franta a luat in calcul injectarea de capital public in banci, in cadrul unor discutii secrete gazduite de directorul Trezoreriei, la care au participat si sefii grupurilor financiare Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole.