Putin, in varsta de 58 de ani, a anuntat sambata ca vrea sa candideze in alegerile prezidentiale din martie, potrivit Mediafax.

Medvedev ar putea prelua postul de prim-ministru, ceea ce l-ar face pe ministrul de Finante Alexei Kudrin, respectat pentru promovarea disciplinei bugetare, sa demisioneze.

Daca va fi ales pentru al treilea mandat, Putin ar prelua conducerea Rusiei intr-o perioada in care incetinirea economiei mondiale pune in pericol cererea de petrol, forta vitala a economiei ruse.

Riscul este ca Putin, fost ofiter KGB care afirma ca economistii trebuie sa evite "experimentele liberale", sa aiba dificultati in combaterea problemelor care ameninta perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale tarii.

"Problemele economice vor implica riscuri politice, decizii nepopulare, si ma tem ca il vor opri pe Putin. Rusia trebuie inca se reformeze multe institutii care dateaza din era sovietica", a declarat Evgheni Iasin, fost ministru al Economiei in perioada 1994-1997, in prezent director al Scolii Superioare de Economie din Moscova.

Ingrijorarile legate de economia mondiala si criza datoriilor suverane din Europa au agitat pietele din Rusia, a carei economie s-a contractat cu 7,8% in 2009.

Tara este vulnerabila la fluctuatiile pretului petrolului, iar guvernantii trebuie sa reduca cheltuielile, inclusiv pensiile, pentru a echilibra bugetul si a limita dependenta de exporturile de materii prime, potrivit Fondului Monetar International.

Pretul titeiului din Urali a scazut saptamana trecuta cu peste 7%, la 104,93 dolari pe baril.

Citeste si:

Rusia are nevoie in acest an de un pret mediu al petrolului de 109 dolari pe baril si de 112 dolari pe baril in 2012, pentru a-si echilibra bugetul, a afirmat sambata Kudrin.

Speculatiile legate de candidaturile la presedintie au coborat actiunile rusesti la cel mai redus nivel in randul pietelor emergente.

Indicele Micex a scazut cu 12% saptamana trecuta, la o medie de 4,7 ori profiturile estimate, nivel minim in randul a 23 de piete emergente analizate de Bloomberg.

Rubla s-a depreciat cu 10% fata de dolar
, in septembrie, si se indreapta spre cea mai slaba performanta lunara din ianuarie 2009.

Primele doua mandate prezidentiale ale lui Putin au fost marcate de eforturile de centralizare a puterii si de crestere a participatiei statului la cele mai mari companii ale tarii.

Datorita ritmului alert de dezvoltare a economiei mondiale, Rusia a inregistrat sub conducerea lui Putin, in perioada 2000-2008, o crestere economica medie de 7% pe an.

Mihail Gorbaciov, laureat al premiului Nobel pentru pace in 1990, pentru ca a contribuit la incheierea Razboiului Rece, si care a introdus politica de "glasnost (deschidere), i-a cerut lui Putin in iulie sa nu candideze la presedintie, pentru ca s-ar ajunge la o situatie ca in Africa, unde liderii raman la conducere 20-30 de ani.