Mai multi economisti influenti din Germania si Franta recomanda reducerea datoriei de stat a Greciei cu circa 50% si sprijinirea bancilor cu expunere ridicata pe statul elen, potrivit unui articol publicat de Financial Times Deutschland, preluat de Reuters.
Deciziile luate pe 21 iulie la summit-ul liderilor europeni pentru salvarea Greciei nu sunt suficiente, apreciaza un grup de consilieri economici ai guvernelor din Germania si Franta, un economist membru al asa-numitului Shadow Council apropiat Bancii Centrale Europene (BCE) si editorul IMF Economic Review, o lucrare de cercetare publicata de Fondul Monetar International (FMI).

"Creditorii ar trebui sa renunte la circa jumatate din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti detinute.
Atunci ar fi posibil ca Grecia sa-si aduca datoriile la un nivel sustenabil prin eforturi proprii", scriu economistii intr-un articol in Financial Times Deutschland, citat de Mediafax.

Guvernul elen a adoptat saptamana trecuta noi masuri de austeritate, calificate drept "draconice" de presa internationala, pentru a obtine urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din finantarea externa de la UE si FMI.

Fondul Monetar a avertizat recent ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro risca sa genereze un deficit semnificativ de capital in sistemul bancar.

Economistii citati vor ca bancile sa poata preschimba obligatiunile grecesti detinute in titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara pentru a garanta stabilitatea procesului de restructurare a datoriilor.

"Mai mult, acele banci cu detineri mari de obligatiuni guvernamentale elene au nevoie de sprijin special. Este vorba mai ales de bancile grecesti", se spune in articolul din Financial Times Deutschland.

Citeste si Doamna de fier a Germaniei: Un default al Greciei, comparabil cu falimentul Lehman Brothers


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri