Deciziile luate pe 21 iulie la summit-ul liderilor europeni pentru salvarea Greciei nu sunt suficiente, apreciaza un grup de consilieri economici ai guvernelor din Germania si Franta, un economist membru al asa-numitului Shadow Council apropiat Bancii Centrale Europene (BCE) si editorul IMF Economic Review, o lucrare de cercetare publicata de Fondul Monetar International (FMI).

"Creditorii ar trebui sa renunte la circa jumatate din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti detinute.
Atunci ar fi posibil ca Grecia sa-si aduca datoriile la un nivel sustenabil prin eforturi proprii", scriu economistii intr-un articol in Financial Times Deutschland, citat de Mediafax.

Guvernul elen a adoptat saptamana trecuta noi masuri de austeritate, calificate drept "draconice" de presa internationala, pentru a obtine urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din finantarea externa de la UE si FMI.

Fondul Monetar a avertizat recent ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro risca sa genereze un deficit semnificativ de capital in sistemul bancar.

Economistii citati vor ca bancile sa poata preschimba obligatiunile grecesti detinute in titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara pentru a garanta stabilitatea procesului de restructurare a datoriilor.

Citeste si:

"Mai mult, acele banci cu detineri mari de obligatiuni guvernamentale elene au nevoie de sprijin special. Este vorba mai ales de bancile grecesti", se spune in articolul din Financial Times Deutschland.

Citeste si Doamna de fier a Germaniei: Un default al Greciei, comparabil cu falimentul Lehman Brothers