Circa trei sferturi dintre cei intervievati in aceasta saptamana au spus ca economia zonei euro va intra in recesiune in urmatoarele 12 luni, iar 53% cred ca turbulentele din sectorul bancar, impovarat de obligatiuni guvernamentale, se vor inrautati, potrivit sondajului realizat in randul a 1.031 de investitori, analisti si traderi din intreaga lume, noteaza Mediafax.

Dintre respondenti, 40% anticipeaza ca uniunea monetara formata din 17 tari va pierde cel putin un membru anul viitor.

Peste o treime dintre participanti considera ca inrautatirea situatiei datoriilor din Europa va influenta negativ economia mondiala anul viitor.
"Este o criza grava. De la revenirea problemelor in Grecia, a aparut o criza de incredere, cu impact asupra pietelor si economiilor. Politicienii trebuie sa actioneze rapid", a declarat Jean-Yves Chereau, participant la sondaj si director pentru investitii la compania Halkin Investments in Londra.

Citeste si:

Din cauza crizei, 56% dintre cei intervievati intentioneaza sa isi reduca expunerea la euro in urmatoarele sase luni, iar unul din trei si planurile din regiune.

Comisia Europeana a anuntat joi scaderea increderii in economie, in septembrie, peste asteptarile analistilor, la cel mai redus nivel din decembrie 2009.

Intre participantii la sondajul Bloomberg, 88% se asteapta la inrautatirea conditiilor economice.