Forta de munca din Japonia a scazut luna trecuta la nivelul din 1987, cand indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo era cu 185% mai puternic decat in prezent, iar preturile terenurilor erau cu 85% mai mari, potrivit unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.
Angajatorii au redus personalul cu 160.000 de persoane luna trecuta, iar alte 200.000 s-au retras din activitate sau au renuntat sa mai caute un loc de munca. Astfel, numarul ajustat sezonier de persoane angajate a ajuns la 59,4 milioane, a anuntat vineri institutul de statistica de la Toyko.

Totodata, productia industriala a crescut cu 0,8% fata de luna anterioara, sub estimarile inaintate de majoritatea analistilor.

Datele alimenteaza temerile ca revenirea economiei japoneze dupa cutremurul devastator din martie se va impiedica de tendinta producatorilor de a-si muta operatiunile peste hotare din cauza aprecierii yenului, de deteriorarea increderii consumatorilor si de perspectivele cresterii taxelor.

Provocarile recente sunt lovituri grele pentru o economie afectata deja de imbatranirea si scaderea populatiei.

"Am asistat la o accelerare a plecarilor din industrie in acest an, in contextul cresterii yenului si cutremurului. Guvernul nu simte ca yenul este motiv de criza, iar economiile emergente ademenesc companiile japoneze peste hotare", comenteaza un analist al Shinkin Asset Management Tokyo.

Yenul se tranzactioneaza in jurul nivelului de 76,59 yeni/dolar in Tokyo, cu mai putin de 1% sub maximul record de 75,95 yeni/dolar al perioadei de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, inregistrat pe 19 august.

Indicele Nikkei 225 a stagnat vineri, la putin peste 8.700 de puncte, nivel care nu se poate compara cu maximul de aproape 39.000 de puncte din 1989, atins dupa patru ani in care bursa nipona a crescut cu aproape 200%.

Guvernul ia masuri

Guvernul a anuntat marti ca va incepe sa implementeze masuri de combatere a impactului aprecierii yenului, inclusiv subventii pentru companiile care nu isi mai pot intretine angajatii.

Ministrul Finantelor, Jun Azumi, a declarat vineri ca Japonia intentioneaza sa creasca fondurile de urgenta si sa prelungeasca monitorizarea pozitiilor de pe pietele valutare pana la sfarsitul anului. Anterior, guvernul avea in plan sa incheie evaluarea pietei valutare in luna septembrie.

"Mentinerea yenului la aceste niveluri ar putea raci trendul de revenire al economiei japoneze. Vom actiona decisiv si nu excludem nicio masura necesara in contextul monitorizarii tranzactiilor speculative", a aratat Azumi.

Mai multi mari producatori japonezi, in frunte cu Panasonic, au anuntat planuri de mutare a unor operatiuni peste hotare.

Panasonic a anuntat ca va muta sediul diviziei de aprovizionare, cu afaceri de 57 miliarde de dolari, de la Osaka la Singapore incepand din aprilie 2012.

Datele privind exporturile si retailul sunt de asemenea sub estimarile analistilor, iar somajul a coborat in august la 4,3% din cauza iesirii unor someri din forta de munca luata in calcul la determinarea ratei.
Cheltuielile de consum au coborat cu 4,1% in august fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Media economistilor intervievati de guvernul japonez indica o crestere economica anualizata de 4,6% in Japonia in trimestrul al treilea, dupa trei trimestre de recesiune.

"Ma ingrijoreaza ce va urma dupa acest an, cand vom incepe sa vedem impactul real al aprecierii yenului si franarii cresterii din SUA. Investitiile guvernamentale de reconstructie nu vor fi suficiente pentru a alimenta o revenire in V", a aratat un economist al Daiwa Asset Management Tokyo.

Japonia a planificat cheltuieli de reconstructie in valoare totala de 247 miliarde de dolari in urma cutremurului din martie, urmat de un val tsunami care a devastat coasta de nord-est.

Partidul de guvernare a propus in aceasta saptamana o crestere temporara de taxe si vanzarea unor active ale statului pentru a finanta programul de reconstructie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri