Investitorii si-au redus detinerile de active considerate riscante, precum actiunile si marfurile, in urma datelor privind scaderea activitatilor in industria prelucratoare chineza, in septembrie, pentru a treia luna consecutiv, care s-au adaugat incertitudinilor legate de capacitatea liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor suverane.

La nivelul trimestrului, piata petrolului a fost influentata negativ de perspectivele economice intunecate si de cererea redusa din Statele Unite.

Un alt factor care a determinat declinul cotatiilor petrolului in aceasta luna a fost perspectiva revenirii pe piata a exporturilor de petrol ale Libiei, care au fost intrerupte din cauza razboiului civil.

Pretul petrolului Brent cu livrare in noiembrie, de referinta la bursa din Londra, era, la ora 15:40 GMT, in scadere cu 62 de centi, la 103,33 dolari pe baril, dupa un minim al sedintei de 101,78 dolari pe baril.

Citeste si:

Cotatia petrolului destinat pietei americane a coborat cu 1,14 dolari, la 81 dolari pe baril. In timpul sedintei, pretul a atins 80,04 dolari pe baril.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 10% in aceasta luna, acesta fiind cel mai amplu declin lunar dupa cel din mai 2010.

La nivel trimestrial, declinul este de 8%, cel mai mare dupa trimestrul al doilea al anului 2008.

Cotatia petrolului destinat SUA a pierdut 8,8% in aceasta luna, iar trimestrial 15,1%. Aceste scaderi sunt cele mai ample dupa mai 2010, respectiv trimestrul patru din 2008.