Grecia a promis negociatorilor UE, FMI si BCE ca va reduce cu 20% salariile din sectorul public si va diminua cu o cincime numarul de angajati ai statului pana in 2015, pentru a obtine urmatoarea transa de imprumut extern, de 8 miliarde de euro, potrivit Reuters, citata de Mediafax.
Guvernul s-a angajat, de asemena, sa introduca noi taxe.

Fara banii de la UE si FMI, Grecia ar putea ramane in cateva saptamani fara bani pentru plata salariilor.

Oficialii europeni incearca sa evite un faliment al Greciei, care ar avea un puternic impact negativ asupra bancilor europene, ar afecta perspectivele zonei euro si ar putea impinge lumea intr-o noua criza financiara.

Negociatori de la FMI, UE si BCE au revenit la Atena in aceasta saptamana si s-au intalnit in ultimele patru zile cu oficiali eleni.

Masurile de austeritate promise de guvernul elen sunt foarte nepopulare
, iar sindicatele din sectorul public si demonstrantii spera sa detemine guvernul socialist sa nu le aplice.

Cel mai puternic este constestata masura de a concedia angajati din sectorul de stat, care reprezinta circa o cincime din forta de munca din Grecia. Locurile de munca ale acestora sunt garantate de constitutie, care interzice concedierea angajatilor publici in aproape orice situatie.

Executivul elen are programata duminica o reuniune pentru a discuta un plan de infiintare a unei "rezerve de angajati". Planul prevede ca 30.000 de angajati sa fie transferati in aceasta rezerva, echivalenta cu somajul tehnic, pana la sfarsitul anului. Acestia urmeaza sa primeasca 60% din salariu timp de un an, dupa care vor fi concediati.

Guvernul nu a anuntat, inca, modul in care va functiona programul, daca va fi folosit pentru eliminarea angajatilor mai tineri sau a pentru a accelera retragerea celor care se apropie de varsta de pensionare.

Oficiali eleni au declarat ca sunt aproape de o solutie.

"Suntem aproape de un acord privind rezerva de forta de munca. Vrem sa incheiem negocierile pe acest subiect pana maine (duminica, 2 octombrie, n.r.) si sa aprobam planul intr-o reuniune de guvern tot duminica", a spus un important oficial al statului.

Reprezentantii UE, FMI si BCE vor asigurari ca planul va fi implementat rapid si nu va include angajati publici aflati aproape de pensionare, a spus el.

Grecii ostili masurilor de austeritate considera ca acestea vor agrava impactul recesiunii si vor afecta disproportionat populatia saraca si clasa de mijloc.

Sindicatele spera sa creasca presiunea asupra guvernului printr-o campanie de greve si proteste in urmatoarele saptamani. Guvernul are o majoritate de numai patru locuri in parlament si ar putea fi fortat sa organizeze noi alegeri daca pierde controlul in legislativ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri