Rezerva Federala din New York ar putea cere bancilor europene raportari zilnice mai detaliate privind lichiditatea, autoritatile americane evaluand mai atent riscurile generate de criza datoriilor de stat din zona euro, au declarat pentru Bloomberg doua surse apropiate situatiei, scrie Mediafax.
Reprezentantii Federal Reserve au discutat neoficial cu unele mari banci europene despre prezentarea unor "rapoarte de lichiditate de a patra generatie", sau "4G", care ar acoperi posibili factori de vulnerabilitate, precum expunerea pe contracte valutare swap sau credit-default swap, au aratat sursele citate.

SUA a crescut deja numarul de examinatori ai acestor banci, a aratat una dintre surse.

Lumea se teme tot mai mult de impactul unui eventual faliment al Greciei asurpa bancilor europene.

Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a avertizat ca mecanismele de siguranta financiara ale Europei trebuie consolidate pentru a se evita "falimente in cascada, prabusiri ale bancilor si riscuri catastrofale pentru economia globala".

"Fed incearca sa inteleaga care sunt punctele de tensiune in privinta lichiditatii si potentialelor riscuri exercitate de bancile straine asupra celor locale si asupra sistemului financiar autohton. Se actioneaza ceva mai urgent din cauza situatiei din Europa", comenteaza un analist de la Washington.

Fondurile americane care investesc in titluri comerciale pe termen scurt au evitat in ultimul timp sa cumpere instrumente emise de unele banci europene, iar Yves Mersch, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat saptamana trecuta ca deficitul de lichiditate reprezita principalul risc al sistemului bancar european.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al Federal Reserve Bank of New York, Jack Gutt, a refuzat sa comenteze informatiile.

Cele mai mari holdinguri bancare europene din SUA, dupa active, sunt Deutsche Bank (Germania), HSBC (Marea Britanie) si BBVA (Spania).

Reprezentantii celor trei grupuri financiare au refuzat de asemenea sa comenteze.

Bancile si alte institutii financiare europene aveau datorii de peste 350 miliarde de dolari la schemele de lichiditate de urgenta ale Federal Reserve in timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, potrivit datelor Bloomberg. Creditarea din partea Fed catre aceste institutii a totalizat in medie peste 100 miliarde de dolari pe zi in aceeasi perioada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri