Reprezentantii Federal Reserve au discutat neoficial cu unele mari banci europene despre prezentarea unor "rapoarte de lichiditate de a patra generatie", sau "4G", care ar acoperi posibili factori de vulnerabilitate, precum expunerea pe contracte valutare swap sau credit-default swap, au aratat sursele citate.

SUA a crescut deja numarul de examinatori ai acestor banci, a aratat una dintre surse.

Lumea se teme tot mai mult de impactul unui eventual faliment al Greciei asurpa bancilor europene.

Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a avertizat ca mecanismele de siguranta financiara ale Europei trebuie consolidate pentru a se evita "falimente in cascada, prabusiri ale bancilor si riscuri catastrofale pentru economia globala".

"Fed incearca sa inteleaga care sunt punctele de tensiune in privinta lichiditatii si potentialelor riscuri exercitate de bancile straine asupra celor locale si asupra sistemului financiar autohton. Se actioneaza ceva mai urgent din cauza situatiei din Europa", comenteaza un analist de la Washington.

Citeste si:

Fondurile americane care investesc in titluri comerciale pe termen scurt au evitat in ultimul timp sa cumpere instrumente emise de unele banci europene, iar Yves Mersch, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat saptamana trecuta ca deficitul de lichiditate reprezita principalul risc al sistemului bancar european.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al Federal Reserve Bank of New York, Jack Gutt, a refuzat sa comenteze informatiile.

Cele mai mari holdinguri bancare europene din SUA, dupa active, sunt Deutsche Bank (Germania), HSBC (Marea Britanie) si BBVA (Spania).

Reprezentantii celor trei grupuri financiare au refuzat de asemenea sa comenteze.

Bancile si alte institutii financiare europene aveau datorii de peste 350 miliarde de dolari la schemele de lichiditate de urgenta ale Federal Reserve in timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, potrivit datelor Bloomberg. Creditarea din partea Fed catre aceste institutii a totalizat in medie peste 100 miliarde de dolari pe zi in aceeasi perioada.