Tarile din zona euro cu ratinguri de credit sub nivelul de top triplu A s-ar putea confrunta cu reducerea calificativelor, a avertizat agentia Moody's la scurt timp dupa ce a coborat ratingul Italiei cu trei trepte, la A2, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
"Cu exceptia celor mai solide tari din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative sustinute pe ratinguri. Prin urmare, Moody's anticipeaza ca tot mai putine tari cu ratinguri sub nivelul de top Aaa isi vor pastra calificativele", se spune intr-un comunicat al agentiei.

Moody's noteaza ca nu exista presiuni iminente care ar putea cauza coborarea ratingurilor tarilor cu triplu A.

Agentia a redus in noaptea de marti spre miercuri ratingul Italiei pentru prima data din 1993, avertizand ca guvernul se confrunta cu presiuni tot mai mari pe pietele de credit, iar deficitul bugetar ar putea fi greu de redus din cauza cresterii economice care se mentine de cativa ani la niveluri foarte slabe. Standard & Poor's a retrogradat Italia la mijlocul lunii septembrie pentru prima data in cinci ani.

Bursele europene au inchis marti in scadere abrupta pentru cea de-a treia sedinta consecutiv, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro au sugerat ca ar putea renegocia conditiile acordului de salvare a Greciei incheiat in iulie.

Oficialii europeni iau in calcul "revizuiri tehnice" ale celui de-al doilea acord de "bailout" al Greciei, incheiat in iulie, a declarat marti premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, alimentand temerile ca detinatorii privati de obligatiuni elene ar putea inregistra pierderi suplimentare pe expunerea pe statul elen.

Creditorii privati, banci, institutii financiare si companii de asigurari, au acceptat in iulie o pierdere de 21% din expunerea pe obligatiuni de stat grecesti cu maturitatea pana in 2020, titluri care reprezinta creante totale de 135 miliarde euro.

"A avut loc o pierdere profunda a increderii in anumite piete ale datoriilor de stat din Europa, iar Moody's considera ca acest sentiment extrem de slab va persista. Nu mai este o problema temporara care sa poata fi ameliorata prin sustinerea lichiditatii, iar mai multe guverne din zona euro sunt tot mai afectate de pierderea increderii", avertizeaza Moody's.

In absenta unei reveniri rapide la crestere economica si incredere din partea pietelor, tarile din zona euro "vor fi nevoite la un moment dat sa aleaga intre cresterea nivelului de sprijin mutual si gestionarea unor noi default-uri (intrare in incapacitate de plata, n.r.)", considera agentia, care anticipeaza ca liderii europeni vor opta pentru prima dintre aceste variante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri