Agentia de rating apreciaza ca riscurile asociate activelor celor noua banci au crescut, din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Portugaliei, se arata intr-un comunicat al Moody's.
Totodata, un alt factor care a contribuit la decizie este aprecierea Moody's ca bancile portugheze ar putea inregistra o deteriorare a activelor din cauza perspectivelor economice nefavorabile si masurilor de austeritate.

In plus, lichiditatea bancilor este afectata de accesul dificil la finantare de pe piata interbancara, se mai spune in comunicat.

Reducerea ratingului BCP de la Ba2 la B1 reflecta profilul vulnerabil de finantare al bancii, care se bazeaza in mare masura pe fonduri de pe piata interbancara, calitatea "sub medie" a activelor de pe piata locala, expunerea pe Grecia din cauza subsidiarei elene, dar si profitabilitatea slaba, care ii limiteaza flexibilitatea financiara, noteaza Moody's.

BCP este prezenta in Romania prin subsidiara Millennium Bank, care avea la finele primului semestru un sold brut al creditelor de 357 milioane euro si depozite de 248 milioane euro.