Agentia a pus sub supraveghere ratingul "Aa1" al Belgiei, in vederea unei posibile revizuiri in scadere.

Moody's s-a alaturat astfel Standard&Poor's si Fitch care au pus sub supraveghere calificativele "AA+" ale Belgiei, cu perspectiva negativa, in ultimul an.

Ambele agentii au aratat ca lipsa unui guvern investit submineaza eforturile de echilibrare a bugetului in Belgia, unul dintre cele mai indatorate state din zona euro.

Dexia, ale carui actiuni au scazut cu 42% in aceasta saptamana, este pe cale de a fi divizat de Begia si Franta, din cauza expunerii masive la datoriile Greciei si a dificultatilor de a se finanta.

Belgia va suporta probabil costul nationalizarii operatiunilor bancare belgiene ale Dexia, precum si partea sa de garantii pentru activele neperformante ale bancii, care includ datorii ale tarilor periferice din zona euro.

Citeste si:

Belgia nu are un guvern investit de la alegerile parlamentare din iunie 2010, iar datoriile sectorului public au fost anul trecut de 96,6% din PIB, pe locul al treilea in zona euro, la egalitate cu cele ale Irlandei si dupa cele ale Greciei si Italiei.

Guvernul interimar al Belgiei vrea sa limiteze deficitul bugetar din acest an la 3,3% din PIB, iar anul viitor la 2,8%.

Sansele de formare a unui nou guvern au crescut simtitor in ultimele saptamani.

Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul Italiei cu o treapta, iar pe cel al Spaniei cu doua, din cauza inrautatirii crizei datoriilor din zona euro.