"Problemele economice isi pun amprenta pe cererea de petrol la nivel global. Incetinirea avansului in Statele Unite, somajul ridicat si incertitudinile percepute de consumatori au afectat cererea de petrol in SUA", se arata in raportul lunar al OPEC.

In mod similar, problema datoriilor tarilor din zona euro a facut ca economiile din Uniunea Europeana sa piarda din cresterea estimata pentru acest an, potrivit organizatiei statelor exportatoare de petrol.

OPEC a redus estimarea referitoare la cresterea cererii de petrol din acest an cu 180.000 de barili pe zi, cantitate suficienta pentru aprovizionarea unei rafinarii de dimensiuni medii.

Organizatia se asteapta la o cresterii a cererii cu 880.000 de barili pe zi, la 87,81 milioane de barili pe zi.

Este pentru prima oara in acest an cand OPEC a revizuit estimarea de crestere a cererii la sub un milion de barili pe zi.

Citeste si:

Pentru anul viitor, organizatia anticipeaza un avans al cererii de 1,19 milioane barili pe zi, cu 70.000 de barili pe zi sub estimarea din septembrie.
In privinta principalelor riscuri economice, OPEC apreciaza ca default-ul (incetarea de plati) este cel mai probabil scenariu pentru Grecia si nu mai poate fi exclus.

Potrivit organizatiei, cererea de petrol din Europa va stagna anul viitor.

"Incertitudinile tot mai mari referitoare la problema datoriilor din zona euro si incetinirea substantiala a avansului economic in SUA au marit semnificativ riscul unei contractii sau decelerari a cresterii productiei mondiale", avertizeaza raportul.

Amplificarea temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa si incetinirea dezvoltarii la nivel mondial au impact asupra pretului petrolului, care este tranzactionat marti in jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins in aprilie.