Agentia de evaluare financiara Fitch a pus sub supraveghere pentru o posibila retrogradare calificativul de viabilitate al Erste, care reprezinta opinia Fitch privind bonitatea grupului austriac, dupa anuntul Erste de luni ca va inregistra o pierdere considerabila in acest an, potrivit Mediafax.
Ratingul pentru credite pe termen lung a fost confirmt la "A", cu perspectiva stabila, cel pe perioda scurta la "F1", iar calificativul de sprijin la "1", potivit unui comunicat al agentiei. De asemenea, calificativul individual "B/C" se afla sub supraveghere.

"Punerea sub supraveghere a calificativului de viabilitate urmeaza anuntului de luni al Erste ca va raporta o pierdere semnificativa in trimestrul al treilea si in anul fiscal 2011, din cauza unor amortizari substantiale de fond comercial, a constituirii de provizioane considerabile pentru expunerea pe Ungaria, a reclasificarii unui portofoliu de CDS-uri si a modiciarii de reguli contabile legate de calculul de dobanzi la unele subsidiare din Europa Centrala ", se arata in comunicat. Simultan, Erste a anuntat ca va amana cu cel putin un an restituirea participatiei guvernului la grup si ca nu va plati dividend pentru acest an.

Supravegherea cu implicatii negative reflecta, in principal, temerile Fitch referitoare la profitabilitatea Erste in climatul operational dificil de pe mai multe piete din Europa Centrala si de Est, mai ales Ungaria si Romania.

Multe din masurile anuntate, mai ales amortizarea de fond comercial, nu reflecta direct performantele financiare actuale ale Erste. Grupul austriac se asteapta sa revina pe profit in trimestrul al patrulea.

Fitch va lua o decizie in privinta supravegherii dupa ce va evalua mai detaliat actualele trenduri ale profitabilitatii Erste si capacitatii de generare de capital in mediul operational dificil. In evaluare, Fitch va tine cont mai ales de modificari ale calitatii activelor, costurilor de finantare si necesarului de capital suplimentar la subsidiarele din Europa Centrala si de Est.

Ratingul pentru credite pe termen lung si cel de sprijin se bazeaza in continuare pe opinia Fitch ca Erste ar primi sprijin din partea statului austriac daca ar avea nevoie. Fitch a avertizat repetat ca se astepta ca sustinerea pentru sectorul bancar sa slabeasca in multe economii dezvoltate. O schimbare a opiniei Fitch privind disponibilitatea Austriei de a sprijini Erste si alte mari banci locale ar conduce la presiuni negative asupra ratingurilor Erste.

Grupul austriac continua sa beneficieze de prezenta dominanta in tari cu economie stabila, precum Austria, Cehia sau Slovacia, si de un model de finantare adecvat, cu dependenta redusa de pietele financiare, noteaza Fitch.

Erste a anuntat, luni, ca va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei Banca Comerciala Romana cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa taxe), din cauza cresterii economice sub asteptari, in cadrul unui set de masuri "extraordinare", care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, dupa primele noua luni, in ciuda unui profit din activitatea curenta de aproape 700 de milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri