Presedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, arhitectul masurilor neconventionale pentru stabilizarea economiei SUA in timpul crizei, a fost aspru criticat la o dezbatere a Partidului Republican pentru alegerea candidatului la presedintie, organizata de Bloomberg si Washington Post.
Mesajul republicanilor: "Bernanke, daca un republican castiga Casa Alba in 2012: esti concediat".

Intrebat daca sunt valide revendicarile protestatarilor de pe Wall Street privind inegalitatea veniturilor si influenta prea mare a bancilor, fostul purtator de cuvant al Casei Albe, Newt Gingrich, a raspuns: "Daca vor sa schimbe cu adevarat lucrurile, prima persoana care trebuie concediata este Bernanke, un presedinte dezastruos al Rezervei Federale. Bernanke a cheltuit in secret miliarde de dolari salvandu-i pe unii si lasandu-i pe altii sa se prabuseasca. Cred ca este gresit si deformat ca cineva sa aiba atata putere secreta", a spus Gingrich, scrie Mediafax.

Bernanke, fost profesor la Princeton, a fost numit presedinte al Fed chiar de presedintele republican George W. Bush si a fost renumit in functie de democratul Obama in 2009. Actualul mandat al sefului Fed se incheie in ianuarie 2014.

"Nu l-as mentine pe Bernanke. As alege pe cineva apropiat mie", a spus Mitt Romney, favorit in alegerile interne din Partidul Republican pentru nominalizarea candidatului la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Congresmenul Ron Paul a criticat politica Fed din ultimele decenii, dar in special pe Bernanke. Paul l-a numit pe predecesorul lui Bernanke, Alan Greenspan, drept un "dezastru" din cauza politicilor care au alimentat bule speculative.

"Bernanke complica problema. Accelereaza bulele speculative de doua ori mai repede decat Greenspan", a adaugat el.

De altfel, Ron Paul este un critic constant al activitatii FED din ultimele decenii.

"Daca ar fi sa nominalizez o persoana care a facut putin bine, ar fi vorba de Paul Volcker (sef al FED intre 1979 - 1987)", a spus Paul, adaugand ca "niciunul nu ma satisface".

In mod ironic, guvernatorul statului Texas, Rick Perry, care a "dat startul" in august la atacarea Fed, afirmand ca Bernanke ar fi mai bine sa evite sa vina in Texas, a lasat criticarea bancii centrale in seama rivalilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri