Mesajul republicanilor: "Bernanke, daca un republican castiga Casa Alba in 2012: esti concediat".

Intrebat daca sunt valide revendicarile protestatarilor de pe Wall Street privind inegalitatea veniturilor si influenta prea mare a bancilor, fostul purtator de cuvant al Casei Albe, Newt Gingrich, a raspuns: "Daca vor sa schimbe cu adevarat lucrurile, prima persoana care trebuie concediata este Bernanke, un presedinte dezastruos al Rezervei Federale. Bernanke a cheltuit in secret miliarde de dolari salvandu-i pe unii si lasandu-i pe altii sa se prabuseasca. Cred ca este gresit si deformat ca cineva sa aiba atata putere secreta", a spus Gingrich, scrie Mediafax.

Bernanke, fost profesor la Princeton, a fost numit presedinte al Fed chiar de presedintele republican George W. Bush si a fost renumit in functie de democratul Obama in 2009. Actualul mandat al sefului Fed se incheie in ianuarie 2014.

"Nu l-as mentine pe Bernanke. As alege pe cineva apropiat mie", a spus Mitt Romney, favorit in alegerile interne din Partidul Republican pentru nominalizarea candidatului la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Congresmenul Ron Paul a criticat politica Fed din ultimele decenii, dar in special pe Bernanke. Paul l-a numit pe predecesorul lui Bernanke, Alan Greenspan, drept un "dezastru" din cauza politicilor care au alimentat bule speculative.

Citeste si:

"Bernanke complica problema. Accelereaza bulele speculative de doua ori mai repede decat Greenspan", a adaugat el.

De altfel, Ron Paul este un critic constant al activitatii FED din ultimele decenii.

"Daca ar fi sa nominalizez o persoana care a facut putin bine, ar fi vorba de Paul Volcker (sef al FED intre 1979 - 1987)", a spus Paul, adaugand ca "niciunul nu ma satisface".

In mod ironic, guvernatorul statului Texas, Rick Perry, care a "dat startul" in august la atacarea Fed, afirmand ca Bernanke ar fi mai bine sa evite sa vina in Texas, a lasat criticarea bancii centrale in seama rivalilor.