"Consideram ca, evident, cea mai buna cale de a creste resursele fondului ar fi ca acesta sa devina banca, astfel incat, in colaborare cu Banca Centrala Europeana, sa poata avea o capacitate financiara mai mare. Aceasta ipoteza este incerta deoarece banca centrala si-a exprimat deja o opinie negativa. Continuam sa avem discutii", a afirmat o sursa din Ministerul de Finante de la Paris, scrie Mediafax.

Multi analisti considera ca cea mai usoara cale de a oferi mai multa forta financiara fondului, cu resurse de 440 miliarde de euro, ar fi ca acesta sa fie tratat ca o banca, devenind eligibil sa se imprumute prin operatiuni obisnuite de la Banca Centrala Europeana (BCE).

Atat Germania cat si BCE s-au opus puternic implicarii bancii centrale.

Citeste si:

"Ideea nu este de a avea 2.000 de miliarde de euro la fond, ci de a avea un efect multiplicator prin implicarea altor institutii europene sau internationale. Pentru fiecare contributie a unui stat am putea avea de trei-patru ori mai mult de la alti parteneri", a spus sursa.

Oficiali europeni au declarat, miercuri, pentru Reuters, ca bancilor li se va cere sa accepte pierderi de 30-50% din portofoliile de obligatiuni elene, parte a unui plan de a evita o intrare dezordonata in incetare de plati.