Ungaria, unul dintre primele state UE care a apelat la FMI pentru un program de finantare externa in timpul crizei financiare din 2008-2009, a intrerupt anul trecut acordul cu creditorul de la Washington, dupa ce actualul guvern a preluat puterea. Executivul a apreciat atunci ca nu mai are nevoie de banii de la FMI si a intrerupt unilateral programul de finantare, renuntand astfel si la obiectivele din acord, informeaza Mediafax.

Contactati de Reuters, reprezentantii guvernului si ai ministerului Economiei nu au fost disponibili pentru comentarii.

Reprezentantul rezident al FMI in Ungaria, Iryna Ivaschenko, a declarat ca o echipa a FMI efectueaza o "vizita tehnica" in Ungaria, fara a oferi alte detalii.

Nepszabadsag scrie ca in ultimele zile s-a discutat despre reformarea guvernelor regionale din Ungaria, care au acumulat datorii uriase, majoritatea in valuta, multe dintre aceste autoritati fiind in pericol sa intre in insolventa.

Citeste si:

FMI a acordat consultanta guvernului central si in alte chestiuni, precum politica sociala si politica de munca, noteaza ziarul.

Potrivit presei ungare, o sursa guvernamentala a aratat ca discutiile pentru consultanta tehnica nu anunta dezghetarea relatiei Ungaria-FMI si nici nu semnifica posibilitatea unui nou acord de finantare externa.

Guvernul a anuntat recent ca va restructura datoriile municipale (ale primariilor de orase) si ca va prelua datorii de circa 180 miliarde forinti (aproape 620 milioane euro) de la guvernele regionale.