Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu doua trepte ratingul pe termen lung al grupului OTE, prezent in Romania, de la "BB-", in categoria "speculativ", la "B", "speculativ ridicat", cu perspectiva negativa, din cauza deteriorarii climatului macroeconomic in Grecia.

Calificativul pentru credite pe termen lung a fost confirmat la "B", potrivit unui comunicat S&P, citat de Mediafax.

"Decizia reflecta opinia S&P ca lichiditatea grupului s-a inrautatit la mai putin decat adecvat, conform criteriilor agentiei, in absenta vreunei refinantari recente. In plus, consideram ca deteriorarea conditiilor macroeconomice pe piata de origine a OTE, Grecia, inclusiv posibilitatea unei intrari in incetare de plati a statului elen, ar putea continua sa afecteze rezultatele operationale ale grupului si accesul la pietele financiare", afirma Matthias Raab, analist S&P.

OTE are scadente importante in 2012 si 2013 si nu a reusit sa refinanteze datorii din mai. Totusi, intr-un scenariu de baza al S&P, lichiditatile disponibile si fluxul generat ar fi suficiente pentru a acoperi maturitatile datoriilor in 2011 si 2012.

Ratingul "B" al OTE este cu o treapta peste evaluarea individuala, ca urmare a includerii unui eventual sprijin moderat din partea celui mai mare actionar, grupul german Deutsche Telekom (40% din actiuni). Deutsche consolideaza rezultatele OTE in cele ale grupului, in urma unui acord cu guvernul elen.

La sfarsitul lunii iunie, raportul dintre datorii si profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare era de 3,5 ori, iar cel al fondurilor din operatiuni raportate la datorii de 22%.

"Perspectiva negativa reflecta posibilitatea unei retrogradari in urmatoarele 6-12 luni, daca situatia lichiditatii OTE continua sa se inrautateasca", a spus Raab.

Agentia ar putea retrograda OTE daca ar considera ca angajamanetul Deutsche Telekom fata de grup ar slabi, a adaugat el.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Standard&Poor's: Din 2020, Romania isi va incetini cresterea economica