"Trebuie sa ne pozitionam pentru a conduce o lume in care securitarea este configurata atat in board-urile companiilor si platformele de tranzactionare, cat si pe campurile de lupta", afirma Clinton in remarci pregatite pentru Clubul Economic de la New York.

Discursul lui Clinton are rolul sa sublinieze atentia tot mai mare a administratiei Obama acordata problemelor economice, in conditiile in care Statele Unite se indreapta spre anul electoral 2012 cu un deficit bugetar urias si o rata a somajului care se incapataneaza sa nu scada.

Clinton a aratat ca Statele Unite trebuie sa renunte la "cultura politicii pe marginea prapastiei" care in opinia multora a paralizat Washingtonul, si sa isi puna economia in ordine, in timp ce se confrunta cu noi provocari economie mondiale.

"Stiu ca sunt unii care cred ca America, dupa ce a incasat cateva cucuie in ultimii ani, ar trebui sa se intoarca spre sine insasi. Dar nu poti cere time out in economia mondiala. Concurentii nostri nu iau pauza si nici noi nu o putem face", a spus secretarul de stat.

Clinton a apreciat ca Statele Unite trebuie sa invete sa foloseasca politica externa pentru a-si consolida economia interna, in conditiile in care se confrunta cu bariere comerciale incorecte si o noua generatie de companii detinute sau sustinute de alte state, care actioneaza la comanda guvernelor.

"Puteri emergente precum India si Brazilia pun economiile in centrul politicilor externe. Una dintre primele intrebari pe care si-o pun este cum este afectata cresterea economica", a spus Clinton.

Brazilia, Rusia, India si China fac parte din asa-numitul grup BRIC al economiilor emergente puternice, la care s-a adaugat ulterior si Africa de Sud (formand BRICS).

Citeste si:

"Trebuie sa ne punem aceeasi intrebare, nu pentru ca raspunsul va dicta politica externa, dar pentru ca trebuie sa fie o componenta semnificativa a ecuatiei", a adaugat ea.

Pozitia de lider global a Statelor Unite va depinde de puterea economica sustenabila a SUA, care la randul ei va depinde in parte de contestarea agresiva a barierelor comerciale.

SUA ar trebui sa vina cu strategii pentru a concura cu companii straine sustinute de guverne, care opereaza deseori in secret, fara transparenta si responsabilitatea data de actionari si consiliile de administratie.

"Astazi vedem companii hibrid care fac pe actorii comerciali, dar sunt de fapt controlate de state si actioneaza cu consecinte strategice", a aratat Clinton.

Mesajul lui Clinton este adresat in parte autoritatilor de la Beijing, acuzate de oficiali americani ca se folosesc de masuri de reglementare si de un nivel artificial de scazut al monedei nationale, yuanul, pentru a acumula rezerve valutare de circa 3.200 miliarde de dolari.

Ea a acuzat China sa incearca sa dea companiilor sale un avantaj prin politica valutara, fiind esential pentru SUA sa stabileasca reguli comerciale corecte.