Fondul Monetar International (FMI) recomanda introducerea unei scheme UE de asigurare a depozitelor bancare si o reglementare mai coordonata a bancilor din Europa, astfel incat legislatia nationala uneori contradictorie de la un stat la altul sa nu amplifice criza, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Pietele financiare globale au fost zguduite in ultimele saptamani de temerile ca criza datoriilor de stat din zona euro ar putea declansa o criza bancara europeana. Liderii europeni si multi economisti vor recapitalizarea celor mai mari banci europene.

Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Ajai Chopra, a declarat sambata, in Irlanda, ca un sistem comun de gestionare a crizelor bancare, un regim supra-national de reglementare si o legislatie comuna de asigurare a depozitelor ar stabiliza sistemul bancar european.

"Masurile luate si contemplate pana acum nu merg destul de departe. Reformele modeste nu sunt suficiente in conditiile actuale. Criza impune convingerea unor piete sceptice ca Europa poate lua decizii curajoase si unificate", a aratat oficialul in timpul unui discurs la Kenmare, oras din sud-vestul Irlandei.

Chopra se afla in Irlanda pentru evaluarea implementarii programului economic care conditioneaza acordul de finantare externa de 85 miliarde euro convenit anul trecut de guvernul de la Dublin cu UE si FMI.

Oficialul a aratat ca, pentru a preveni o criza bancara in Europa, Comisia Europeana trebuie sa "creasca mizele" in privnita reglementarii.

FMI considera ca UE ar trebui sa introduca o schema europeana de asigurare a depozitelor bancare in paralel cu armonizarea programelor nationale de asigurare a depozitelor, pentru a se asigura ca problemele unor state din zona euro nu vor declansa retrageri in masa ale banilor din banci.

Schema ar putea fi finantata printr-o taxa bancara armonizata sau printr-o taxa pe tranzactiile financiare, a explicat Chopra.

De asemenea, liderii europeni ar trebui sa introduca un sistem de gestionare a crizelor care sa amortizeze problemele bancilor cu operatiuni in mai multe tari.

Oficialul FMI considera ca Autoritatea Bancara Europeana ar trebui sa primeasca atributii de autoritate de supraveghere si reglementare pentru toate bancile cu operatiuni multinationale.

UE ar trebui sa stabileasca rate de solvabilitate mai ridicate decat tintele minime impuse de Comitetul de la Basel, care prevede o rata minima a capitalului de rang intai de 7% din activele ponderate la risc, considera Chopra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri