Banca Centrala Europeana (BCE) nu va opri brusc programul de cumparare de obligatiuni de pe pietele secundare dupa ce Fondul European de Stabilitate Financiara va dobandi aceasta capacitate, ci va astepta pana la stabilizarea pietelor, transmite Reuters.
Fondul European de Stabilitate Financiara va putea interveni pe piata secundara pentru a cumpara obligatiunile tarilor cu probleme financiar-fiscale, masura indeplinita pana acum de BCE. Banca Centrala a reinceput in aceasta vara programul de achizitii de oblgiatiuni, pentru a preveni dificultati financiare pentru Italia si Spania, scrie Mediafax.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat dupa summit-ul liderilor financiari ai G20 de sambata ca achizitiile de obligatiuni au fost gandite pentru a elimina turbulentele din piete si pentru a imbunatati "transmiterea" politicii monetare a institutiei.

"Pentru stabilitatea financiara este absenta in zon euro a trebuit sa intervenim pentru o mai buna transmitere a politicii monetare. Prespunem ca, atunci cand Fondul va fi mai flexibil, vom fi ajuns la stabilitate financiara si nu va mai trebui sa intervenim", a aratat el.

BCE a cumparat in ultimele doua luni obligatiuni de stat italiene si spaniole pentru a mentine costurile de imprumut ale celor doua tari la niveluri sustenabile si pentru a preveni blocarea pietelor de credit pentru Madrid si Roma, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Comisarul european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a declarat ca noile prerogative ale Fondului de Stabilitate si consolidarea resurselor acestuia ar trebui sa impiedice riscurile de contagiune din zona euro.

Printre noile capacitati ale Fondului se numara acordarea de credite in regim de precautie catre guverne si de imprumuturi in vederea recapitalizarii bancilor. Totodata, resursele mecanismului vor fi consolidate prin leveraging (efectul de parghie) si prin introducerea devansata a Mecanismului European de Stabilitate.
Trichet se afla la sfarsitul mandatului de opt ani la conducerea BCE si urmeaza sa fie inlocuit, de la inceputul lunii noiembrie, de Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri