Tranzactia in numerar si schimb de actiuni evalueaza El Paso la 37% peste capitalizarea bursiera de vineri.

Intre timp, Exxon Mobil si alte mari companii petrol0ere investesc miliarde de dolari pentru a dezvolta si produce gaze de sist si petrol in zone cu infrastructura slaba.

Grupul format in urma fuziunii dintre Kinder Morgan si El Paso va controla circa 80.000 de mile (128.000 de kilometri) de gazoducte care strabat teritoriul Americii de Nord. Noul concern ar putea cere tarife mai mari.

Citeste si:

"Acum, ca KMP (Kinder Morgan, n.r.) este de departe cel mai mare distribuitor de gaze naturale prin conducte, vor putea exercita presiune pe preturile din piata, ceea ce ar putea creste pretul gazelor naturale. Ne asteptam la un impact pozitiv pe piata gazelor, care va pregati terenul pentru noi fuziuni si achizitii in industrie", comenteaza un analist american.

Kinder Morgan anticipeaza ca tranzactia va fi finalizata in prima parte a anului viitor, insa nu este clar cum vor reactiona autoritatile, noteaza Reuters.

Componenta cash a preluarii va totaliza 11,5 miliarde de dolari, iar valoarea totala a tranzactiei incluzand si datoriile El Paso se ridica la 38 de miliarde de dolari, a doua mare achizitie din acest an dupa acordul de 39 de miliarde de dolari prin care AT&T va inghiti T-Mobile USA.