Compania Andarko Petroleum, partenera a BP in exploatarea petrolifera unde a avut loc deversarea de petrol anul trecut in Golful Mexic, va plati 4 miliarde de dolari grupului britanic pentru a incheia amiabil o disputa legata de costurile de curatare, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Ca urmare a acordului, Andarko nu va continua acuzatiile de neglijenta impotriva BP, iar tranzactia exclude posibile amenzi guvernamentale pe care ar urma sa le plateasca partile implicate in proiect.

Actiunile companiei au reactionat pozitiv in urma informatiei, avansand cu pana la 6%.

Andarko, cu o participatie de 25% la exploatarea petrolifera Macondo, unde a avut loc scurgerea de petrol, era obligata sa suporte 25% din costurile de curatare, respectiv compensarea partilor afectate si plata amenzilor guvernamentale.

Compania ar fi putut evita responsabilitatea doar daca dovedea neglijenta BP, situatie in care amenzile totale pe care le-ar fi putut primi grupului britanic ar fi putut creste cu circa 18 miliarde de dolari.

Costurile totale ale poluarii cu petrol, inclusiv amenzi, se vor ridica la 42 miliarde de dolari, a anuntat BP. Din cifra inaintata de BP reiese ca Andarko ar fi putut fi responsabila pentru plata a pana la 9,6 miliarde de dolari.

In mai, BP a acceptat 1,1 miliarde de dolari de la al treilea partener in campul petrolifer Macondo, Mitsui & Co, pentru a acoperi costuri aferente participatiei de 10% a companiei nipone.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Majoritatea americanilor, solidari cu protestele. Reacția lui Trump, dezaprobată
Setari Cookie-uri