Economia Chinei, in fata celei mai lente cresteri din ultimii 2 ani

Economia Chinei a crescut in trimestrul al treilea cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai slaba dinamica din 2009, din cauza temerilor privind impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei globale, transmite Bloomberg.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg anunta o crestere anualizata de 9,3% a Chinei in trimestrul al treilea, fata de un plus de 9,5% in trimestrul doi.

Principalul indice al bursei din China a coborat cu 2,3%.

Cresterea Chinei a fost limitata, in perioada analizata, in principal de scaderea cererii din Europa.

O incetinire a economiei Chinei, motorul de crestere al lumii, l-ar putea ajuta pe premierul chinez Wen Jiabao sa reduca inflatia, aflata peste tinta autoritatilor.

"Ultimele evenimente din zona euro au nelinistit investitorii, iar multi se tem ca ne indreptam catre repetarea depresiunii economice de la sfarsitul lui 2008", comenteaza Tim Condon, analist al ING Groep Singapore si fost economist al Bancii Mondiale.

El a adaugat ca "aterizarea fortata" a Chinei ar cauza un soc puternic pentru cresterea economica globala, a adaugat el.

Indicele Shanghai Composite a coborat cu 1,7% in urma prezentarii datelor, cea mai mare pierdere din ultima luna. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut totodata 2,2%, iar yuanul chinezesc s-a depreciat cu 0,1%, la 6,378 yuani/dolar.

Economia Chinei a crescut cu 2,3% in trimestrul al treilea fata de al doilea, cand a fost inregistrata o expansiune de 2,4%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri