Fitch Ratings a pus sub evaluare pentru o posibila retrogradare ratingul de viabilitate "BB+" al Volksbanken-Verbund, din cauza temerilor privind situatia dificila a grupului Oesterreichische Volksbanken, care detine si banca Volksbank, transmite Reuters.
Volksbank, a patra mare banca austriaca, a picat testele de stres derulate in acest an de autoritatile europene si a anuntat saptamana trecuta ca va incheia anul in pierdere si nu va rambursa in acest an autorul de stat primit de la Austria.

Fitch avertizeaza ca grupul bancar "continua sa se confrunte cu dificultati semnificative in privinta pozitiei de capital, profilului de risc si modelului de afaceri, in pofida eforturilor considerabile din 2008 pana acum", informeaza Mediafax.

Agentia a aratat ca ar putea reduce ratingul de viabilitate al Volksbanken-Verbund cu mai mult de o treapta dupa ce va fi evaluat perspectivele grupului privind pozitia de capital, situatia financiara si modelul de afaceri.

Fitch noteaza ca profitul net generat de bancile regionale care controleaza grupul nu vor fi suficiente pentru a acoperi pierderea anticipata pentru acest an.

Agentia a mai vorbit in iulie despre temeri privind capacitatea Volksbank de a-si consolida capitalul de baza.

Grupul Volksbank, a patra mare banca austriaca, a anuntat recent mai multe masuri de reorganizare si estimeaza o pierdere de 900 milioane euro in acest an, cauzata in principal de deprecierea semnificativa, cu 700 milioane euro, a valorii participatiilor la Investkredit Bank AG si Volksbank Romania.

Volksbank activeaza pe piata romaneasca din luna mai a anului 2000.

Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a anuntat la inceputul lunii septembrie achizitia Volksbank International, dar fara a include si subsidiara din Romania in aceasta tranzactie. Presedintele Sberbank, Sergei Gorkow, a explicat atunci ca decizia a fost luata din cauza portofoliului complicat al subsidiarei romanesti, cu multe credite in franci elvetieni, si a situatiei economice dificile din Romania.

Dupa semnarea acordului final, grupul Volksbank a anuntat ca divizia din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta.

La sfarsitul lui iulie, activele Volksbank Romania se ridicau la 4,8 miliarde de euro. Soldul creditelor acordate reprezinta 3,13 miliarde euro. Vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru, a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca banca a trecut pe profit in iulie, cu un rezultat net de 6,16 milioane euro, calculat potrivit standardelor internationale IFRS, fata de o usoara pierdere la finalul primului semestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri