Indicele privind asteptarile investitorilor si analistilor pentru urmatoarele sase luni, calculat de institutul german ZEW, a coborat la -48,3 puncte, cel mai redus nivel dupa noiembrie 2008, de la 43,3 puncte in septembrie, informeaza Mediafax.

Analistii anticipau ca indicele va scadea la -45 puncte.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a anticipat o crestere economica solida in trimestrul al treilea, dar a avertizat ca perspectiva s-a inrautatit.

"Indicele calculat de ZEW corespunde unei recesiuni in Germania si zona euro, in trimestrul al patrulea si primele trei luni ale anului viitor", a declarat Christian Schulz, economist la compania Joh Berenberg Gossler in Londra.

El a adaugat ca daca nu va fi gasita o solutie pentru criza, este improbabil ca increderea investitorilor sa isi revina rapid, iar recesiunea s-ar putea grava.

Citeste si:

Indicele ZWE privind conditiile economice actuale a scazut de la 43,6 puncte la 38,4 puncte.

Un grup al principalelor institute economice germane a redus la jumatate estimarile privind cresterea PIB-ului Germaniei, din cauza impactului crizei datoriilor asupra bancilor si cheltuielilor, dar considera ca tara va evita recesiunea.

Avansul economic va incetini anul viitor la 0,8%, de la 2,9% in 2011, potrivit unui raport al acestor institute, comandat de guvern.

In aprilie, grupul anticipa o crestere economica de 2% anul viitor.