Increderea investitorilor in economia Germaniei a scazut in octombrie la cel mai redus nivel din aproape trei ani, in conditiile in care criza datoriilor din Europa pune in pericol bancile si cresterea economica, transmite Bloomberg.

Indicele privind asteptarile investitorilor si analistilor pentru urmatoarele sase luni, calculat de institutul german ZEW, a coborat la -48,3 puncte, cel mai redus nivel dupa noiembrie 2008, de la 43,3 puncte in septembrie, informeaza Mediafax.

Analistii anticipau ca indicele va scadea la -45 puncte.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a anticipat o crestere economica solida in trimestrul al treilea, dar a avertizat ca perspectiva s-a inrautatit.

"Indicele calculat de ZEW corespunde unei recesiuni in Germania si zona euro, in trimestrul al patrulea si primele trei luni ale anului viitor", a declarat Christian Schulz, economist la compania Joh Berenberg Gossler in Londra.

El a adaugat ca daca nu va fi gasita o solutie pentru criza, este improbabil ca increderea investitorilor sa isi revina rapid, iar recesiunea s-ar putea grava.

Indicele ZWE privind conditiile economice actuale a scazut de la 43,6 puncte la 38,4 puncte.

Un grup al principalelor institute economice germane a redus la jumatate estimarile privind cresterea PIB-ului Germaniei, din cauza impactului crizei datoriilor asupra bancilor si cheltuielilor, dar considera ca tara va evita recesiunea.

Avansul economic va incetini anul viitor la 0,8%, de la 2,9% in 2011, potrivit unui raport al acestor institute, comandat de guvern.

In aprilie, grupul anticipa o crestere economica de 2% anul viitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Taxele de mediu pot fi un stimulent pentru reducerea poluarii