Dexia si-a imprumutat actionarii cu 1,5 mld. euro

Dexia a acordat imprumuturi de 1,5 miliarde euro celor mai mari investitori institutionali din propriul actionariat, care au folosit banii pentru a cumpara actiuni ale bancii, potrivit Financial Times (FT), citat de Reuters si preluat de Mediafax.

Dexia Bank Belgium, subsidiara a grupului franco-belgian Dexia care avea nevoie de o majorare de capital, a imprumutat 1,2 miliarde euro catre Holding Communal, fond de investitii al celor mai puternice municipalitati din Belgia, care a folosit banii pentru a participa la doua majorari de capital ale bancii, in 2006 si 2008, scrie FT.

Totodata Arco, fondul de investitii al unei asociatii patronale belgiene, a imprumutat 275 milioane euro de la Dexia tot pentru a participa la majorarile de capital ale bancii, potrivit FT.

Cele doua entitati detineau cumulat 35% din actiunile Dexia si sunt reprezentate in Consiliul de Administratie.

Astfel, Dexia si-a autofinantat practic recapitalizarea.

In plus, FT noteaza ca Dexia a acceptat propriile actiuni drept garantii colaterale pentru imprumuturi.
Capitalizarea Dexia s-a prabusit in ultimii ani, de la 21 miliarde euro in 2006 la un miliard de euro in prezent.

FT arata ca Dexia a atras atentia autoritatilor belgiene prin cele doua operatiuni. Desi astfel de scheme sunt ilegale in majoritatea statelor lumii si sunt acum interzise in UE, Dexia nu a incalcat nicio lege in vigoare la acea data.

Banca franco-belgiana va fi divizata pentru extragerea activelor "toxice" din portofoliu si va fi recapitalizata de guvernele din Franta, Belgia si Luxembourg.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri