Greva de proportii in Germania

Motivul protestului, prelungirea programului zilnic de munca cu 18 minute

Circa 22.000 de angajati din sectorul public din Germania au protestat la inceputul acestei saptamani in cadrul celei mai ample greve din ultimii 14 ani, nemultumiti de intentiile angajatorilor privind extinderea programului zilnic de lucru cu 18 minute, fara o modificare corespunzatoare a remuneratiilor, informeaza Reuters.

Salariatii din opt landuri, dintre care sapte situate in vestul Germaniei, s-au alaturat protestatarilor din Baden-Wuerttemberg, care au intrerupt lucrul saptamana trecuta, dupa ce anagajatorii au propus majorarea programului saptamanal de la 38,5 ore la 40 de ore. Potrivit lui Frank Bsirske, liderul sindicatului Verdi, grevistii dispun de fondurile necesare intreruperii lucrului timp de mai multe saptamani.

Bsirske a precizat ca erau asteptati peste 40.000 de salariati din gradinite, spitale, biblioteci, cimitire, firme de salubrizare, agrement si alte domenii. Liderul sindicatului Verdi sustine insa ca initiativa autoritatilor pune in pericol peste 250.000 de locuri de munca. In Bavaria, land in care autoritatile locale doresc sa prelungeasca programul de lucru la 42 de ore, angajatii au sistat deszapezirea strazilor in aproape toata regiunea, execeptand doua zone puternic afectate de ninsori.

In estul tarii, doar o parte dintre muncitorii din Saxonia au participat la protest, intrucat in Germania de Est programul de lucru este deja de 40 de ore pe saptamana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
TAROM operează zboruri directe către Constanţa cu plecare din 3 orașe ale țării
Setari Cookie-uri