Un cersetor de patru ani din Romania poate castiga intr-un an in Londra 100.000 de lire sterline, scrie, la sectiunea comentarii a publicatiei financiare britanice, Mark Deans, director pentru clienti corporate la compania de servicii de schimb valutar Moneycorp, citand date dintr-un documentar prezentat in emisiunea Panorama de la BBC, informeaza Mediafax.

"BBC a dat intamplator peste o modalitate de a relansa economia (britanica - n.r.). Din populatia de 22 de milioane a Romaniei, 1,5 milioane sunt copii de patru ani. Daca ar lua cu totii o pauza de un an la Londra ar putea castiga impreuna 150 de miliarde de lire sterline. Ar fi taxati cu 50%, ca persoane cu venit ridicat, astfel ca le-ar ramane copiilor suficienti bani pentru a-si cumpara o locuinta inainte de a merge la scoala, iar partea de 75 de miliarde de lire sterline din taxe ar putea fi folosita de Banca Angliei pentru a cumpara de doua ori mai multe obligatiuni decat intentioneaza acum, dubland astfel efectul benefic asupra economiei", afirma Deans.

Panorama nu explica daca oportunitatile de a obtine atatia bani din cersit se regasesc in Uniunea Europeana doar la Londra, scrie bancherul britanic. Se poate presupune, de exemplu, ca nu exista in Romania.

Deans propune ca o astfel de masura de a obtine fonduri sa fie analizata de statele europene care sustin financiar Grecia.

Citeste si:

"Schema ar putea merita putina atentie peste Canalul Manecii. Ar oferi o alternativa facila la actuala situatie in care banii sunt luati de la contribuabilii germani care opun rezistenta si aruncati asupra unor contribuabili greci nerecunoscatori. Ar ridica si o parte din presiunea de pe liderii francezi si germani, care sunt pe punctual de a-si incalca promisiunea de a livra la sfarsitul acestei saptamani o solutie la criza datoriilor", comenteaza Deans.

Banca Angliei are in derulare un program de masuri neconventionale pentru stimularea economiei britanice. Programul vizeaza introducerea de lichiditati in piata financiara pentru a mentine un cost redus al creditarii, prin achizitia de obligatiuni, cu precadere a celor emise de guvern.

BBC a difuzat recent un documentar,"Viata secreta a copiilor cersetori din Marea Britanie", in care prezinta cazurile unor copii romi de origine romana urmariti timp de mai multe luni pe strazile din Londra de reporterii emisiunii Panorama.