Ratingul va fi redus daca politicienii din Congres nu vor reusi sa ajunga la un acord pentru un program pe termen lung de reducere a deficitului, avertizeaza banca.

Standard & Poor's (S&P) a coborat in august ratingnul SUA de la "AAA" la "AA+", din cauza deficitului bugetar ridicat si trendului ascendent al datoriei publice. Totodata, S&P a acuzat divergentele politice de la Washington, care impiedica reforme importante.

O noua reducere a ratingului triplu A, din partea Moody's sau Fitch, ar reprezenta o noua lovitura pentru economia americana.

"Agentiile de rating au sugerat ca sunt probabile noi reduceri ale ratingului daca Congresul nu va veni cu un plan credibil pe termen lung pentru reducrea deficitului. Astfel, anticipam cel putin o coborare a ratingului la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lui decembrie, dupa ce super-comisia va esua", a declarat intr-un raport economistul sef pentru America de Nord al Merrill Lynch, Ethan Harris.

Comisia formata pentru solutionarea problemei deficitului, din care fac parte membrii ai ambelor partide dominante din SUA, cel Democrat si cel Republican, este cunoscuta drept "super comisia" si trebuie sa propuna, pana pe 23 noiembrie, un program de reducere a deficitului cu cel putin 1.200 miliarde de dolari.

Daca cei 12 membrii ai Comisiei nu vor putea ajunge la un consens, legea aprobata in august de ridicare a plafonului datoriei de stat va declansa taieri automate ale cheltuielilor publice cu 1.200 miliarde de dolari, incepand din 2013.

Citeste si:

Aceste taieri, care afecteaza in principal cheltuielile discretionare ale guvernului federal, vor trage in jos si mai mult economia SUA, avertizeaza Merrill.

Banca a redus totodata prognozele de crestere economica pentru 2012 si 2013 la 1,8%, respectiv 1,4%.

Moody's, care atribuie perspectiva negativa ratingului "Aaa" al SUA, a aratat anterior ca analizeaza mai multi factori, inclusiv rezultatele alegerilor prezidentiale si expirarea reducerilor de taxe din "era Bush", la sfarsitul lui 2012.

Steven Hess, analistul sef al Moody's pentru SUA, a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu pentru Reuters, ca esecul "super comisiei" ar fi un factor negativ, insa nu unul decisiv pentru reducerea ratingului SUA.

Un factor care ar putea determina Moody's sa reactioneze ar fi revenirea SUA in recesiune, scenariu putin probabil tinand cont de cifrele actuale.

Fitch are inca perspectiva stabila pe ratingul triplu A al SUA si a aratat, in cel mai recent raport, ca revizuirea acesteia la negativa ar putea fi declansata de o revenire economica sub estimari sau de esecul comisiei de a ajunge la un acord.