Sapte persoane, in majoritate de nationalitate ceha, au fost inculpate pentru spalare de bani si criminalitate economica, potrivit comunicatului oficial al Parchetului elvetian.

Suspectii sunt banuiti ca au preluat ilegal controlul asupra uneia dintre cele mai importante companii energetice cehe, a carei denumire nu a fost data publicitatii.

In iunie 2005, justitia elvetiana a declansat o investigatie in acest caz, dupa ce membrii conducerii companiei au preluat controlul asupra acesteia prin intermediul fondurilor societatii. Pentru elucidarea cazului, a fost necesara "o ancheta financiara internationala complexa, care a durat sase ani".

Citeste si:

Ministerul Public elvetian "ii acuza pe membrii conducerii companiei, precum si terte persoane, ca au creat o structura de companii foarte complexa, in diferite tari, pentru a deturna in scopuri personale fondurile societatii, astfel incat sa devina proprietarii acesteia fara a plati nimic".

Potrivit acuzarii, o parte importanta a averii firmei a fost transferata in Elvetia, unde a fost supusa unei operatiuni de spalare de fonduri. "Au fost identificate 100 de conturi bancare legate de aceste actiuni si a fost confiscata o suma echivalenta cu circa 600 de milioane de franci elvetieni", conform Ministerului Public elvetian.